Tryliktoji ekspozicija

2016 m. lapkričio 28 – gruodžio 30 d.

Чарторыйскiе. 1721–1731. 26 lap.
Rankraštis. Lenkų k.
23,6 x 18,7 cm ir mažiau

Popierius, geležies galo rašalas

LMAVB RS, F139-4997

 

Dokumentas saugomas LMA Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriaus fonde Sapiegų korespondencija (F139), kurį sudaro 5589 bylos lenkų, rusų, italų, prancūzų, švedų, vokiečių kalbomis. Fonde surinkti pačių Sapiegų ir kitų asmenų – Abiejų Tautų Respublikos valdovų, politinių veikėjų, užsienio diplomatų, bažnyčios ir vienuolijų atstovų, taip pat Sapiegų valdų administratorių, ekonomų, tarnų, mokytojų, menininkų, dirbusių Sapiegų valdose, laiškai [1]. Restauruojamą bylą sudaro trylika kunigaikščių Čartoriskių laiškų, rašytų lenkų kalba 1721–1731 m. Tarp jų aptinkame Marijos Čartoriskos laiškus jos broliui, taip pat Lietuvos pakanclerių Kazimiero ir Mykolo Frederiko Čartoriskių laiškus.

1. Abramavičius, Vladas. Rankraščių rinkiniai. Vilnius, 1963.

Būklė prieš konservavimą ir restauravimą

Laiškai saugomi sulankstyti tekstu į vidų, įvynioti į pagalbinio popieriaus lapą. Laiškų būklė kritiška – pelėsiai taip pažeidę popierių, kad laiškų neįmanoma atversti. Pelėsiai visiškai suardę popieriaus struktūrą, o jų veiklos produktai dengia popieriaus paviršių. Nepažeisto popieriaus likę tik nedideli fragmentai. Dėl pelėsių ir drėgmės poveikio popieriuje susidarę daug patakų. Kai kurių laiškų rašalas išblukęs. Popieriaus pH 6,9–7,0

Vaizdai prieš konservavimą ir restauravimą

 

Atlikti konservavimo ir restauravimo darbai

Dezinfekuota 0,1 % 1-butanolio garais.

Sulankstyti laiškai prieš valymą po vieną sudėti ant atskirų parafinuoto popieriaus lakštų. Kiekvieno laiško popieriaus paviršius apipurkštas etanolio ir vandens mišiniu (2:1). Popieriui išdžiūvus, laiškai atsargiai atlenkti ir vėl purkšti, kol ant parafinuoto popieriaus lakštų išlankstyti visi laiškai. Apvertus lapus, etanolio ir vandens mišiniu apipurkšta ir kita lapų pusė. Po šios procedūros popierius tapo tvirtesnis ir buvo galima minkomu trintuku Faber castel surinkti nešvarumus ir pelėsių veiklos produktus nuo popieriaus paviršiaus. Po to lapai išplauti vandens ir etanolio mišinyje (5:1) tarp dviejų tinklelių. Trūkstamoms dalims atkurti naudotas ilgaplaušis popierius Japico (19 g/m2), o popieriui sutvirtinti – voratinklinis popierius Japico (6 ir 9 g/m2).

Klijai: 4 % Klucel G etanolio tirpalas. Popieriaus pH 7,0–7,1.

Vaizdai konservavimo ir restauravimo metu



Vaizdai po konservavimo ir restauravimo

Konservavo ir restauravo Birutė Giedraitienė 2011 m.

Konsultavo Andrius Jurkevičius
Fotografavo Valentina Kulikauskienė ir Birutė Giedraitienė
Parodą rengė Birutė Giedraitienė ir Edita Keršulytė