Septintoji ekspozicija

2016 m. liepos 1–15 d.

Vilniaus kašteliono, Žemaitijos seniūno Jeronimo Chodkevičiaus ir jo žmonos Onos Šemetaitės raštas, kuriuo užstato Myšo dvarą Radomo kaštelionui Gabrieliui Tarlai. – Vilnius, 1559 m. gruodžio 24 d. – 2 lap.

Rankraštis. Lenkų k.
43,5x29,5 cm.
Popierius, geležies galo rašalas, antspaudų masė

Dokumento pabaigoje pridėti Jeronimo Chodkevičiaus, Onos Šemetaitės ir trijų liudininkų antspaudai, taip pat Jeronimo ir Jurgio Chodkevičių parašai. Tai yra dokumentas iš Povilo Karazijos kolekcijos.

LMAVB RS, F264-336

Būklė prieš konservavimą ir restauravimą

Archyvinį dokumentą sudaro du rankraščio lapai. Rašto pabaigoje pridėti Jeronimo Chodkevičiaus, Onos Šemetaitės ir trijų liudininkų antspaudai.

Dokumentas buvo lenktas tris kartus horizontaliai ir du – vertikaliai. Lenkimų vietose kai kur prasitrynęs popierius. Popieriaus paviršiuje yra nešvarumų, kurie lape 2 verso įsitrynę į popieriaus struktūrą. Dokumento pakraščiai buvo sušlapę ir tose vietose gausu patakų bei popieriaus netekčių. Lapo 2 recto apačioje esantys antspaudai perpjauti, o ketvirtadalis pirmojo antspaudo prarasta. 

Popieriaus pH 5,5. Rašalas – atsparus vandeniui.

Vaizdai prieš konservavimą ir restauravimą

Atlikti konservavimo ir restauravimo darbai 

Nešvarumai popieriaus paviršiuje nuvalyti teptuku, trintukais ir trintukų trupiniais bei skalpeliu. Patakos sudrėkintos 4 % karbamido tirpalu vandenyje. Po 20 min. poveikio karbamido tirpalas nugertas filtravimo popieriumi, rankraštis įmerktas į 2 % karbamido tirpalą ir po 20 min. išplautas distiliuoto vandens vonelėje. Antspaudai prieš plovimą sutvirtinti voratinkliniu popieriumi. Popieriaus netektys atkurtos popieriumi Marka A, įplyšimai sutvirtinti voratinkliniu popieriumi Čara. Klijuota miltiniais klijais su 0,5 % antiseptiku (Lichenicida 246). Dokumento popierius įklijintas 0,5 % želatinos tirpalu. Saugojimui paruoštas aplankas iš kartono.

Popieriaus pH 6,3

Vaizdai po konservavimo ir restauravimo

Konservavo ir restauravo Jurgita Gleiznytė 1996 m.

Parodą parengė Birutė Giedraitienė ir Edita Keršulytė
Konsultavo Andrius Jurkevičius
Fotografavo Virginija Valuckienė ir Valentina Kulikauskienė
Skaitmenino Vika Petrikaitė