Šeštoji ekspozicija

2016 m. birželio 2–30 d.

Šv. Bazilijaus Didžiojo pamokslas apie pasninką. 16 a., Supraslio vienuolynas, 311 lap.
Bažnytinė slavų k.
32,5 × 22 × 8,5 cm
Pagrindinės medžiagos: liepos mediena; ožkena; lininiai ir šilkiniai siūlai; skudurinis popierius; geležies galo rašalas; raudonų dažų sudėtyje nustatyti gyvsidabrio jonai ir gumiarabikas; sagčių detalėse nustatyti vario, cinko ir geležies jonai.

LMAVB RS, F19-53

Būklė prieš konservavimą ir restauravimą

Knyga buvo perduota restauruoti dėl pažeidimų, kuriuos sukėlė natūralus medžiagų senėjimas, nesaugus laikymas ir naudojimas. Ypač blogos būklės buvo knygos pabaiga.

Popieriaus paviršius vietomis nešvarus, dėl drėgmės poveikio bloko galiniuose lapuose gausu patakų, kai kur popierius suiręs, yra prarastų fragmentų. Bloko siuvimas iš dalies iširęs, siuvimo siūlas keliose vietose nutrūkęs, dalis lapų iškritę. Viršelio  mediena deformuota, prarasti fragmentai, apatinė viršelio dalis dėl drėgmės ir vabzdžių poveikio praradusi tvirtumą ir perlūžusi. Kaptalai išlikę iš dalies, daugelyje vietų siūlai nutrūkę, pynimas iširęs. Viršelio oda aptrinta, dalis odos destruktavusi, susitraukusi, patamsėjusi, kai kur prarasti fragmentai. Sagčių dalys išlikę tik ant apatinės viršelio dalies, viršelio apkalai prarasti.

Vaizdai prieš konservavimą ir restauravimą

Atlikti konservavimo ir restauravimo darbai 

Prieš pradedant konservavimo ir restauravimo darbus, knygos dalys buvo išskirstytos: nuimtos išlikusios sagčių dalys, atskirta oda ir kaptalai, išardytas blokas. 

Bloko lapai išvalyti sausai, patakų dėmės plautos vandeniu ant vakuuminio stalo. Popieriaus įplyšimai sutvirtinti voratinkliniu Mino Tengujo Bis 9 g/m2 popieriumi, trūkstami popieriaus fragmentai atkurti popieriumi Kitakata 36 g/m2. Klijuota kviečių krakmolo kleisterio ir Tylose MH300 tirpalo vandenyje mišiniu. Blokas susiūtas kilpelėmis bizantiniu būdu kaip buvo originale. Siūta lininiu siūlu, įtvirtinus siūlą buvusiose viršelio lentų angose. 

Viršelio apatinės dalies mediena įsotinta Klucel G tirpalu etanolyje ir tiesinta spaudžiant. Trūkstami fragmentai atkurti iš liepos medienos išpjautomis detalėmis, kurios tvirtintos mediniais kaiščiais arba priklijuojant jas staliaus klijais. Nedideliems medienos fragmentams atkurti naudota iš medienos dulkių ir Tylose C300 tirpalo vandenyje paruošta pasta. Perlūžusi apatinė viršelio lenta suklijuota staliaus klijais ir papildomai sutvirtinta išpjautomis medinėmis detalėmis. 

Siekiant atkurti kaptalo konstrukcinę funkciją, lininiu siūlu išpintas naujas pagalbinis kaptalas, kuris papildomai sujungia bloką su viršeliu. Prie jo siūlu pridaigstytos išlikusios originaliojo kaptalo dalys. Prarasti kaptalo fragmentai neatkurti, iširusios vietos sutvirtintos plonu šilkiniu siūlu. 

Viršelis aptrauktas nauja oda, ant jos užklijuota originalioji oda. Klijuota kviečių krakmolo kleisterio ir Tylose MH300 tirpalo vandenyje mišiniu. Odos pakraščiai papildomai klijuoti žuvų klijais (Kremer Pigmente). Oda minkštinta tepalu Lederfett (GMW). Išlikusios sagčių detalės prikaltos buvusiose vietose. 

Vaizdai po konservavimo ir restauravimo

Konservavo ir restauravo Edita Keršulytė 2013–2015 m.

Mediena restauruota P. Gudyno restauravimo centre; darbų vadovas Arūnas Baublys
Medžiagų tyrimus atliko Aušra Čiuladienė, Edita Keršulytė, Rūtilė Pukienė, Dalia Panavaitė, Olga Ščit, Laima Garbauskaitė
Fotografavo Valentina Kulikauskienė, Edita Keršulytė ir Vilma Šileikienė
Parodą parengė Edita Keršulytė