Trečioji ekspozicija

2016 m. balandžio 5–30 d.

Lenkijos karalių ir LDK didžiųjų kunigaikščių raštų rinkinys. 1561–1573. 134 lap.
Rankraštis. Rusėnų k.
36 x 22,5 cm
Popierius, geležies galo rašalas, antspaudų masė
LMAVB RS, F16-24

Skaitmeninė kopija LMAVB elektroninimame archyve >>>

Būklė prieš konservavimą ir restauravimą

Raštų rinkinį sudaro rankraščių originalai, įrišti į viršelį, kai kurie iš jų su antspaudais. Dokumentų būklė nevienoda, pažeidimai įvairūs: popieriaus deformacijos, plyšimai, prarasti fragmentai, nutrupėjimai, įvairios kilmės dėmės ir nešvarumai. Dokumentuose matomos mikrobiologinės pažaidos žymės. Dalis dokumentų yra patenkinamos būklės.

Raštų rinkinys konservuotas ir restauruotas neardant įrišo. Atskiri rinkinio dokumentai konservuoti ir restauruoti atsižvelgiant į jų pažeidimus. 

Vaizdai prieš konservavimą ir restauravimą 

 

Dokumento Žemaičių bajorų raštas dėl II Lietuvos Statuto įsigaliojimo aplinkybių (1565 m., lap. 56, 56a) konservavimas ir restauravimas 

Dokumentas atspindi Lietuvos valstybės vidaus gyvenimą bei yra unikalus tarp Europos valstybių dėl didelio jo signatarų antspaudų skaičiaus – 119 vienetų. Jis ne kartą buvo eksponuotas įvairiose su Lietuvos valstybingumu susijusiose parodose.

Dokumentas publikuotas: Ragauskienė, R. Dingę istorijoje: XVI a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorijos privatūs archyvai. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2015. 

Būklė prieš konservavimą ir restauravimą

Dokumentas sudarytas iš dviejų lapų, sujungtų antspaudais. Viršutinis lapas su antspaudų reljefais atitrūkęs nuo apatinio lapo, ant kurio išlikusi dalis antspaudų masės. Dokumentas deformuotas, apdulkėjęs, daugelyje vietų popierius išplonėjęs, kai kur praplyšęs, trūksta fragmentų. 

Vaizdai prieš konservavimą ir restauravimą

Atlikti konservavimo ir restauravimo darbai

Išvalyta trintukais. Lenkimų vietose išplonėjęs popierius ir iškritę fragmentai atkurti popieriumi Shibori M8 29 g/m² (Japico). Silpnos popieriaus vietos ir lenkimo linijos sutvirtintos ilgaplaušio popieriaus juostelėmis. Sutvarkius abu dokumento lapus, viršutinis lapas uždėtas į buvusią vietą ant apatinio lapo ir priklijuotas. Klijai – 10 % krakmolo kleisterio mišinys su 4 % Tylose MH300 tirpalu vandenyje (1:1). Ištiesinta paslėgus smėlio maišeliais. 

Vaizdas po konservavimo ir restauravimo

 

Dokumento Lietuvos ir Rusijos valstybių sienų nustatymo sutartis (XV a. pab. – XVI a. pr., lap. 134) konservavimas ir restauravimas 

Būklė prieš konservavimą ir restauravimą

Tai didžiausias (43×59 cm) ir vienas labiausiai apgadintų rinkinio dokumentų – apiplyšęs, prarasta daug popieriaus fragmentų. Abi dokumento pusės labai nešvarios, dulkėtos ir dėmėtos. Dokumentas buvo remontuotas popieriaus atraižų juostelėmis ir įvairiais lopais. Lapas perlenktas į keturias dalis. Reverse yra įrašų ir violetinės spalvos antspaudas.

Įvertinus būklę, nuspręsta dokumentą restauruoti išėmus iš rinkinio. Prieš restauravimą popieriaus pH 6,8. 

Vaizdai prieš konservavimą ir restauravimą

Atlikti konservavimo ir restauravimo darbai

Dokumentas atskirtas nuo rinkinio, išvalytas trintukais ir išplautas vandens vonelėje ant tinklelio. Plovimo metu nuimtos tvirtinančios popieriaus juostelės ir lopai. Atsidengusios klijų sankaupos pašalintos skalpeliu. Prarasti popieriaus fragmentai atkurti popieriumi Shibori M8 29 g/m² (Japico), plyšimai ir silpnos vietos sutvirtintos voratinkliniu popierium Čara. Atsižvelgiant į formato dydį ir pažeidimų gausą, lapas dubliuotas voratinkliniu popieriumi Čara. Dokumentą ištiesinus, lapas perlenktas į keturias dalis ir įklijuotas į rinkinį buvusioje vietoje. Po restauravimo popieriaus pH 7,2.

Nuimtos popieriaus atraižų juostelės išplautos, klijų likučiai pašalinti. Pastebėta, kad juostelės yra iš sukarpyto rankraščio lapo. Bandant sudėti juosteles greta, paaiškėjo, kad kai kurie fragmentai  sudaro rišlų tekstą, bet dalies fragmentų trūksta. Visos juostelės suklijuotos ant popieriaus lapo, tikintis, kad kada nors jos bus perskaitytos.

Vaizdai po konservavimo ir restauravimo

Konservavo ir restauravo Rima Maigienė 2012 m.

Parodą rengė Rima Maigienė ir Edita Keršulytė
Dokumentus fotografavo Valentina Kulikauskienė
Konsultavo Andrius Jurkevičius