Paroda „Kaziui Bradūnui – 100“

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Tado Vrublevskio skaitykloje 2017 m. vasario 10 – balandžio 14 d. veikia Kazio Bradūno 100-sioms gimimo metinėms skirta paroda, kurioje eksponuojami Retų spaudinių skyriuje saugomi leidiniai.

Kazys Bradūnas (1917–2009) – vienas žymiausių antrosios XX amžiaus pusės lietuvių poetų, priklausęs karo nublokštai iš Lietuvos kartai ir liudijęs tos kartos likimą. 1944 m. pasitraukęs į Vokietiją, 1949 m. persikėlė gyventi į Čikagą (JAV). Žadėjęs sugrįžti į tėvynę kai tik bus įmanoma, tą ir padarė – 1995 metais grįžo gyventi į Lietuvą.

Per savo gyvenimą poetas išleido apie 20 poezijos knygų, sudarė antologijas „Žemė“, „Lietuvių poezija išeivijoje, 1945–1971“, redagavo žurnalą „Aidai“, laikraštį „Literatūros lankai“, parengė V. Mačernio „Poeziją“, kartu su R. Šilbajoriu parengė ir redagavo išeivių literatūros istoriją „Lietuvių egzodo literatūra“. K. Bradūnas yra ryškiausias „žemininkų“ atstovas, savo kūrybos pagrindine idėja laikęs lietuvių tautos atsparumo, kurį matė kaip „žemdirbiškumą“, ieškojimą. Kūrybos branduolį sudaro rinkiniai „Morenų ugnys“, „Devynios baladės“, „Sidabrinės kamanos“.

K. Bradūnas yra pelnęs reikšmingų apdovanojimų: 1992 m. apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija, 1994 m. – didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, 2002 m. tapo „Poezijos pavasario“ laureatu.

LMAVB Vrublevskių skaitykloje veikiančioje parodoje eksponuojami Retų spaudinių skyriuje saugomi leidiniai: ankstyvosios poezijos knygos, ypač vertingos dėl jose esančių K. Bradūno dedikacinių įrašų savo kolegoms ir draugams. Taip pat galima pamatyti I. Labutytės ir V. O. Virkau sukurtus K. Bradūnui skirtus ekslibrisus  ir Rankraščių skyriuje saugomo poeto rankraščio fragmentą.

Paroda veiks iki 2017 m. balandžio 14 d.

 

Parengė Daiva Baniulienė
Nuotrauka iš: Pajedaitė, Ona. Lietuvių rašytojai klasikai ir A. Mickevičius: fotoalbumas. Vilnius, 2005