Paroda „Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka: Bibliotekos kūrimas, 1912–1931 metai“

Nuo 2017 m. sausio 16 d. Bibliotekos vestibiulyje  veikia ekspozicija Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka: Bibliotekos kūrimas, 19121931 metai. 

2016-ieji metai tapo svarbūs Bibliotekos istorijai – prasidėję rekonstrukcijos darbai suteikia viltį visuomenę pradžiuginti atsinaujinusia ir modernia žinių erdve. Ta proga prisimename Vrublevskių bibliotekos istoriją, nuo 1912-ųjų metų skaičiuojančią antrąjį šimtmetį. 

1912 metais buvo užregistruotas visuomeninės Eustachijaus ir Emilijos Vrublevskių viešosios bibliotekos draugijos statutas. Draugijai patikėta saugoti ir rūpintis Vrublevskių šeimos rinkiniais. Draugijos komitetui vadovauti ėmėsi žymus Vilniaus advokatas, bibliofilas ir visuomenininkas Tadas Stanislovas Vrublevskis (1858–1925). Tadas Vrublevskis į tėvų vardu pavadintos bibliotekos fondą perdavė paveldėtą biblioteką, archyvą ir muziejinius rinkinius. Biblioteka buvo turtinama ir atskiromis iš kultūros ir mokslo veikėjų įgytomis kolekcijomis. 

Po Pirmojo pasaulinio karo įsteigta Eustachijaus ir Emilijos Vrublevskių draugija mokslui remti. Jos statutas patvirtintas 1922 metų rugpjūčio 15 dieną. Vienu pirmųjų punktų buvo įtvirtinta pagrindinė Bibliotekos veiklos sąlyga: „Draugijos buveinė yra Vilniaus miestas, ir Draugijos rinkiniai negali būti išvežti iš Vilniaus“. 1925 metais Biblioteka perduota Vilniaus miestui. Nuo 1931 metų Valstybinė Vrublevskių biblioteka įsikūrė renovuotuose grafų Tiškevičių rūmuose, kuriuose veikia iki dabar. 

Eksponuojami autentiški ikonografijos bei rankraštiniai dokumentai, žymintys Bibliotekos raidą nuo 1912 iki 1931 metų. Tai Bibliotekos įkūrėjo Tado Vrublevskio ir jo šeimos nuotraukos bei dokumentai, Eustachijaus ir Emilijos Vrublevskių draugijos mokslui remti narių, atskirų kolekcininkų bibliofilų, taip pat Bibliotekos ir jos darbuotojų nuotraukos, Eustachijaus ir Emilijos Vrublevskių viešosios bibliotekos draugijos statutas, patvirtintas 1912 m. spalio 30 d. ir išleistas J. Zavadskio spaustuvėje Vilniuje, Tado Vrublevskio testamento nuorašas, leidiniai apie Tadą Vrublevskį.

Parengė Rūta Kazlauskienė