Vieno eksponato parodoje – 1520 m. Nobelio evangelija

2016 m. lapkričio 1–25 dienomis Bibliotekos vestibiulyje eksponuojama 1520 m. Nobelio evangelija. Paroda skirta LMA Vrublevskių bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus 40-ies metų jubiliejui.

Nobelio evangelija. 1520 m. 348 lap.

Bažnytinė slavų k.

~20,3 x ~14,5 x ~6,3 cm

Tekstilė, medis, metalas, popierius, geležies galo rašalas, raudonos ir žalios spalvos dažai LMAVB RS, F19-35

 

                   

Tetraevangelija [Nobelio evangelija]

1520-06-01, Nobelis. 348 + II lap. 4°. Rašyta bažnytine slavų kalba, pusiau ustavu.

Liko įrašas apie knygos istoriją (lap. 346v–347r). Knygą 1520 m. Chvojensko (netoli Nobelio, Pinsko pavietas) seniūno Semiono Batyjevičiaus liepimu perrašė djakas Sevastijanas Avraamovičius. Tetraevangelija buvo padovanota Šv. Mikalojaus cerkvei Nobelyje (dab. Rovno apskr., Ukraina). Į Vilniaus viešąją biblioteką (VVB) pateko tarp 1865–1871 m. Į LMAVB pateko 1946 m. kartu su kitais VVB  rinkiniais, grįžusiais iš to meto SSRS V. Lenino valstybinės bibliotekos Maskvoje.

Būklė prieš konservavimą ir restauravimą

Rankraštinė knyga įrišta į audiniu dengtą viršelį su metalinėmis detalėmis. Bloką sudaro 44 lankai, lanką – 4 lapai. Knygos bloko kraštai dažyti raudonos spalvos dažais. Tekstas parašytas skirtingų atspalvių rudos spalvos rašalu ir raudonos spalvos dažais.

Knygos blokas apipjautas netaisyklingai ir iš dalies iširęs. Bloko pradžia, nugarėlė ir pabaiga buvo stipriai paveiktos drėgmės, dėl to gausu rusvos spalvos patakų, popieriaus kraštai paveikti mikroorganizmų, yra smulkių įplyšimų ir nedidelių popieriaus praradimų. Ant kai kurių lapų daug smulkių vaško dėmių, kai kurie paklijuoti popieriaus juostelėmis. 

Vaizdai prieš konservavimą ir restauravimą

Knygos bloko tyrimai

Neevel testu tirtas rudos spalvos rašalas. Rašalas stabilus, laisvų geležies jonų rašale nenustatyta. Mikrocheminės kokybinės analizės metodu knygos bloko kraštuose, dažytuose raudona spalva, nustatyti Fe3+ jonai ir nedidelis kiekis Al3+ jonų. IR spektrinės analizės metodu popieriaus dėmėse ant bloko identifikuotas vaškas (1 pav.). Popieriaus pH 7,0–8,1.

Atlikti konservavimo ir restauravimo darbai

Prieš pradedant konservavimo ir restauravimo darbus knygos viršelis buvo atskirtas nuo bloko, o bloko lapai išskirstyti lankais. Lapai išvalyti sausai, naudojant valymo kempinėlę Wishab ir minkštą šepetėlį. Vaško dėmės pašalintos mechaniškai, o jų vietos išvalytos heksanu.

Mikroorganizmų pažeisti lapai dezinfekuoti 1 % spiritiniu Paraben tirpalu. Lankų (1–9, 21–25, 30–44) lapai išplauti filtruoto vandens vonelėje, nešvariausios vietos išvalytos 0,5 % Tylose MH 300 vandeniniu tirpalu, pašalinti ankstesnio restauravimo fragmentai. Po plovimo lapų pH vertės nepakito.

Restauruojant bloko lapus buvo svarbu išsaugoti lapų matmenis, buvusį netaisyklingą apipjovimą ir nepastorinti bloko nugarėlės.

Darbui buvo pasirinktas japoniškas Gifu Shoji 62 g/m2 ir ilgaplaušis 19 g/m2 popierius. Įplyšimų sutvirtinimui naudotas japoniškas Kizuki Kozu white 6 g/m2 popierius. Klijai – 10 % krakmolo kleisterio mišinys su 4 % Tylose MH 300 tirpalu vandenyje (2:1).

Restauruoti lapai sudėti į lankus ir, restauravus knygos viršelį, bus įrišti.

Vaizdai po konservavimo ir restauravimo

Konservavo ir restauravo Aušra Čiuladienė 2015 m.

Medžiagų tyrimus atliko Aušra Čiuladienė
Konsultavo dr. Rima Cicėnienė ir Birutė Giedraitienė
Fotografavo Valentina Kulikauskienė
Parodą rengė Aušra Čiuladienė ir Edita Keršulytė