Paroda „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestų architektūra“

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Tado Vrublevskio skaitykloje 2016 m. birželio 23 – rugsėjo 16 d. veikia paroda „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestų architektūra: iš LMA Vrublevskių bibliotekos atvirukų rinkinio“. 

XIX a. pab. – XX a. I p. atvirukuose miestų vaizdai atskleidžia skirtingais Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpiais susiklosčiusias architektūrines erdves, miestų siluetus, dažnai ir iki mūsų laikų neišlikusius pastatus, išsiskiriančius vienos ir kitos epochos bruožais.

Šiame laikotarpyje atvirukai buvo populiarūs ne tik Vilniuje, bet ir kituose carinės Rusijos imperijos miestuose, Vilniaus, Vitebsko, Gardino ir kitose gubernijose. Leidėjai bendradarbiavo ir su vietinėmis, ir su Lenkijos, Vokietijos, kitų šalių spaustuvėmis. Jie nuolat rūpinosi atvirukų platinimu atokiausiuose imperijos pakraščiuose. Taip pat nemažai dėmesio skyrė ir šių spaudinių išvaizdai, jų meninei kompozicijai, pažintinę reikšmę turėjusiems fotografijų pavadinimams, kurie būdavo spausdinami lietuvių, rusų, lenkų, prancūzų, latvių ir vokiečių kalbomis.

Parodoje pristatomi atvirukai yra saugomi Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Retų spaudinių skyriaus rinkiniuose. Juose atpažintume J. Čechavičiaus ir V. Augustino fotografijas. Nesvyžiaus rotušę fotografavo T. Tomaševskis, Myriaus pilį – H. Poddębskis, Krėvos – M. Suchockis. Daugumos atvirukų fotografai mums nėra žinomi. Šiuose spaudiniuose atrandame pilis, buvusias Vilniuje, Trakuose, taip pat kitose Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vietovėse (dabar Baltarusijoje, Ukrainoje ir Latvijoje): Krėvoje, Naugarduke, Lucke, Kuoknesėje, Rezeknėje ir Vendene. Šios pilys yra tapusios neatskiriama miestų dalimi. Kituose atvirukuose yra perteiktos Gardino, Nesvyžiaus, Vitebsko, Pinsko, Mozyriaus, Berdyčivo panoramos, rotušės, bažnyčios ir vienuolynų pastatai.

Parodoje eksponuojami atvirukai gali sužavėti kiekvieną, besidomintį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūros istorija. Prieš šimtmetį ir daugiau fotografų užfiksuoti miestų vaizdai perteikia neretai mūsų laikais jau nebeatpažįstamus ir neišlikusius architektūros paminklus. Šie spaudiniai – dažnai nevertinami vizualūs dokumentai – padeda tyrinėti ir miestų raidą.

Parengė dr. Neringa Markauskaitė