Nauja knyga

2014-06-16

Клейн, Лев. История археологической мысли. – Санкт-Петербург : Издательство Санкт-Петербургского университета, 2011–.
Т. 1. – 686 p.
T. 2. – 623 p.

Tai pirmasis rusų kalba išleistas pasaulio archeologijos istorijai skirtas darbas, jungiantis visas šio mokslo šakas nuo pirmykščių laikų iki mūsų dienų. Dvitomės monografijos autorius – istorijos mokslų daktaras, vienas žymiausių archeologų pasaulyje, parašęs 17 archeologijos, antropologijos ir filologijos sričių monografijų, iš kurių daugelis ne kartą buvo pakartotinai leidžiamos ir verčiamos į įvairias užsienio kalbas.

Leidinyje archeologijos krypčių raida atskleidžiama menotyriniu, filologiniu ir kultūrologiniu atžvilgiu. Daug dėmesio skiriama žymiausių mokslininkų biografijoms ir studijoms, pristatomos konkrečios mokslinės mokyklos, aprašomas jų susikūrimas ir vystymasis.

Archeologinių idėjų raida nagrinėjama remiantis ne tik socialiniais-ekonominiais ir istoriniais procesais, bet ir konkrečiame istoriniame kontekste – sąveikoje su nusistovėjusiomis tradicijomis ir asmenybių charakteriais. Pristatoma archeologinio mąstymo istorija: sąvokų, idėjų, teorijų sukūrimas ir jų kaita. Darbo struktūra atspindi įvairių krypčių konkurenciją, jų sąsajas ir vaidmenį mokslo istorijoje.

Leidinys skirtas archeologams, istorijos, sociologijos, antropologijos, etnografijos specialistams bei visiems besidomintiems archeologija. Jis kaip vadovėlis gali būti naudingas minėtų sričių studentams ir doktorantams. 

Sigita Malūkienė