Vieno eksponato parodoje - XVIII a. amatų aprašymai

2015 m. lapkričio 2–30 dienomis LMA Vrublevskių bibliotekos Vieno eksponato parodoje pristatomas XVIII a. leidinys, skirtas senųjų amatų ir meistrystės aprašymams. Bibliotekos skaitytojai, išreikšdami savo nuomonę Facebook socialinio tinklo svetainėje, rinko leidinius, kuriuos norėtų pamatyti eksponuojamus. 

Prieš 250 metų pradėtas įgyvendinti Prancūzijos karališkosios mokslų akademijos projektas Descriptions des arts et métiers (amatų ir meistrystės aprašymai). Idėja buvo brandinta nuo pat Akademijos įkūrimo 1660 m. Norėta pateikti išsamų, iliustruotą Prancūzijos amatų, pramonės ir verslo aprašymą, kad būtų galima palyginti su kitų kraštų pasiekimais.

Didžiausias nuopelnas priklauso dviem mokslininkams: René Antoine Ferchault de Réaumur (1683–1757) ir Henri Louis Duhamel du Monceau (1700–1782). Pirmasis kaupė medžiagą, raižinius, pats parašė ir parengė keletą darbų apie inkarų gamybą, koksą. R. A. F. Réaumur mirė 1757 m. Po jo mirties projektu rūpinosi H. L. Duhamel du Monceau. Jis ypač domėjosi chemija, botanika, mechanika, o jo pavardė randama 27–iuose knygos aprašymuose.

Karališkosios mokslų akademijos narių ir amato praktikų parengti Aprašymai yra vienas iškiliausių Apšvietos laikotarpio Prancūzijos techninę kultūrą atspindinčių paminklų ir pirmasis bandymas susisteminti, aprašyti verslus bei darbo priemones, kurios vėliau išnyko. Eksponuojamas leidinys pristato rūbų siuvimą, pateikia schemas, audinių pavyzdžius. Iliustracijos suteikia daug informacijos apie aplinką, kurioje vykdavo darbai.