Stažuotė Lukašo Gurnickio bibliotekoje Balstogėje

2011 m. rugsėjo 19–23 d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos darbuotojos – Komplektavimo skyriaus vedėja Daiva Liudavičienė ir Retų spaudinių skyriaus vedėja dr. Daiva Narbutienė – stažavo Palenkės vaivadijos Lukašo Gurnickio bibliotekoje Balstogėje. Pagal dvišalę Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių ir Balstogės L. Gurnickio bibliotekų bendradarbiavimo sutartį numatytos šių įstaigų darbuotojų stažuotės, suteikiančios galimybes susipažinti su kaimyninės šalies bibliotekų darbo organizavimo patirtimi. Šių metų pradžioje LMA Vrublevskių bibliotekoje iš Balstogės lankėsi bibliotekininkės Ewa Kołomecka ir Izabela Szymańska, kurios susipažino su Bibliotekos struktūra, be to, rado daug vertingos literatūros, siejančios su Balstogės kraštu.

Bibliotekos darbuotojos, stažavusios Lukašo Gurnickio bibliotekoje Balstogėje (Książnica Podlaska im. Łukasza Górnickiego: www.ksiaznicapodlaska.pl), turėjo galimybę susipažinti su ten saugomais dokumentais, jų tvarkymo ir sklaidos principais, taip pat pasikeisti informacija apie galimus mainų partnerius ir pan. Viešnagės Balstogėje metu buvo aplankytos ir kitos mieste įsikūrusios atminties įstaigos: Jurgio Giedraičio (Biblioteka Uniwersytecka im. Jerzego Giedroycia: http://bg.uwb.edu.pl/) bei Medicinos (Biblioteka Główna Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku: http://biblioteka.amb.edu.pl/) universitetų bibliotekos, Valstybinis Balstogės archyvas (Archiwum Państwowe w Białymstoku: http://www.bialystok.ap.gov.pl), Archidiecezijos aukštosios dvasinės seminarijos biblioteka (Biblioteka Archidiecezjalnego Wyższego Seminarium Duchownego w Białymstoku: http://www.awsd.bialystok.pl). Visur buvo apsikeista naujausia informacija apie publikuojamus leidinius.

Iš kelionės parsivežta daug vertingų knygų ir žurnalų, gautų iš nuolatinių mainų partnerių, taip pat keletas reikšmingų teologinių studijų, kurias Bibliotekai dovanojo autoriai – kunigai, Archidiecezijos aukštosios dvasinės seminarijos Balstogėje profesoriai. Be to, užmegzti kontaktai, leisiantys ir ateityje bendradarbiauti mainantis naujais ar anksčiau išėjusiais dokumentais, aktualiais Lenkijos ir Lietuvos skaitytojams.

Iš Balstogės institucijų parvežtus leidinius numatoma netrukus pristatyti atskiroje parodoje.

 

 

 

Daiva Liudavičienė, Daiva Narbutienė