Leidyklų valanda AFS

2012 m. lapkričio 29 d. bibliotekos renginyje „Leidyklų valandos AFS“ svečiavosi leidykla „Žara“, leidžianti ir mokslinę, ir mokomąją literatūrą, vadovėlius, žodynus, albumus. Plačiau ir išsamiau leidyklą pristatė jos direktorė R. Žandarienė. Iš pradžių ji prisiminė spontanišką leidyklos įsteigimą 1995 metais. Su vyru Aidu sumaketavusi vieną leidinį ji suprato, kad knygos maketo parengimas yra didesnė darbo pusė, kita dalis lieka spaustuvei. A. Žandaris taip pat kalbėjo apie savo patirtį, šriftų „išradinėjimą“, kitas leidybos subtilybes, prisiminė bendravimą su A. Solženicyno žmona leidžiant tada dar disidentinę literatūrą, vėliau ir stambesnius projektus, verstinę literatūrą, kurios dabar leidyklos planuose dar daugiau, nes lankantis tarptautinėse knygų mugėse užsimezga nauji ryšiai, pasirašomos bendradarbiavimo sutartys, tokiu būdu Lietuvos skaitytojams buvo ir dar bus pasiūlyti Vakaruose jau bestseleriais tapę kūriniai.

Svečiai pristatė beveik visas leidžiamos literatūros sritis, bet plačiau kalbėjo apie bibliotekai aktualius mokslo populiarinimo ir mokslinius leidinius. „Žara“ yra išleidusi nemažai istorinių tyrinėjimų darbų; renginio dalyviai galėjo pasklaidyti Klaipėdos istorijai skirtus leidinius, Napoleono adjutanto pastabas apie Lietuvą, prisiminti garsiąją Tiškevičiaus kelionę Nerimi. Buvo parodytos kelios verstinės knygos, kurios jau baigiamos parengti spaudai, aptartos jų adaptavimo problemos.

Susitikimui skirta valanda prabėgo greičiau, nei leidėjai galėjo apibūdinti pristatomas knygas. Atsakinėdami į klausimus, R. ir A. Žandariai pareiškė skeptišką nuomonę apie elektronines knygas – jas sudėtinga leisti, kol nebus priimti leidėjus ir autorius ginantys įstatymai. Spaudos išradimas buvo įvardytas kaip vienas iš didžiausių žmonijos pasiekimų, be kurio gyvenime stigtų kažko labai svarbaus. Pasak susitikimo dalyvių – knygų prekyba yra labiausiai reformuotina sritis, nes prekybininkų kainodara ir didžiųjų prekybos centrų monopolis labai atitolino knygą nuo skaitytojo, todėl daugelis laukia mugių, kuriose knygas gali įsigyti leidyklos kainomis. „Žara“ savo leidinius parduoda ne tik knygynuose, bet platina leidykloje ir internetu. Susitikimo pabaigoje buvo išsiaiškinta apmaudi painiava dėl privalomojo knygos egzemplioriaus pristatymo; leidėjai pažadėjo jį pristatyti Vrublevskių bibliotekai. Leidyklos atstovai bibliotekai padovanojo kol kas vienintelį Lietuvoje mokslo analogijų rinkinį „Bitė katedroje“.

Linas Janulevičius,
nuotraukos Valentinos Kulikauskienės