Kviečiame pasidalyti prisiminimais apie šviesios atminties Profesorių Vytautą Merkį

2012 metų liepos pabaigoje, per pačius Lietuvą užplūdusius karščius,  Amžinybėn iškeliavo devintą dešimtį įpusėjęs Profesorius Vytautas Merkys. Humanitarinių mokslų habilituotas mokslų daktaras, Lietuvos mokslų akademijos akademikas, Lietuvių katalikų mokslų akademijos akademikas, Istorikas iš pašaukimo, mokslininkas,  kuriam Lietuvos istorijos tyrinėjimas nuo studijų metų buvo tapęs gyvenimo būdu. Apgalvotos ir svariais argumentais pagrįstos Profesoriaus mintys sugulė į akademinius veikalus, vertinamus profesionalų ir mielai skaitomus plačiosios visuomenės. Pirmenybę nuosekliai teikęs darbui, Profesorius autoritetą turėjo ne tik akademinėje aplinkoje. Lietuvių tautos istorijos tyrimai, rūpestis Lietuvos valstybės kultūrinio paveldo paminklais ir jų išsaugojimu, per eilę metų yra suvedę Profesorių su daugybe kultūros ir mokslo žmonių.  Dalis tokių susitikimų jau šiandien yra tapę  vertais XX a. 2-osios pusės – XXI a. pradžios visuomenės kultūrinės ir intelektinės atminties tyrėjų dėmesio.

Susitikimas su inteligencijos ir kuklumo dermės šviesą skleidusia asmenybe, pasižymėjusia ypatingu jautrumu ir pagarba kitam, be abejo, negalėjo nepalikti ženklaus ar mažiau pastebimo pėdsako su Profesoriumi bendravusiųjų atmintyje.  Tad kviestume ne tik buvusius studijų bičiulius, bendradarbius, kolegas ir doktorantus, bet visus,  pažinojusius šviesios atminties Profesorių Vytautą Merkį,  pasidalyti savo prisiminimais. Labai tikimės, kad į kvietimą atsilieps su Profesoriumi vienokiom ar kitokiom aplinkybėm bendravusieji įvairių profesijų žmonės. Ir nebūtinai iš akademinės aplinkos. Gautieji tekstai bus saugomi  Lietuvos istorijos instituto Rankraštyne (vedėjas dr. Algimantas Katilius) esančiame Profesoriaus fonde kaip atskiras saugojimo vienetas.

Planuojama sudaryti ir išleisti atsiminimų apie Profesorių Vytautą Merkį knygą. Sumanytojas – prof. habil. dr. Antanas Tyla; vykdytojai: habil. dr. Aldona Prašmantaitė, e.p. aldona.pras@gmail.com , tel. (8-5) 262 58 56 (d. ) (8-5) 273 70 63 (n.) ir dr. Gediminas Rudis, e.p. gediminasrudis@yahoo.com , tel. (8-5) 262 68 43 (d. ), (8-5) 230 30 56 (n.) Tekstų laukiame iki 2013 m. gegužės mėnesio pabaigos (galima ir anksčiau, juolab, kad bus ieškoma galimybių dalį jų paskelbti kultūrinėje periodikoje).  Lauktume, žinoma, kompiuteriu surinktų. Jeigu tai būtų ranka rašytas tekstas, prašytume siųsti adresu: Lietuvos istorijos institutas, Kražių g. 5,  01108 - Vilnius. Pasiteirauti ar rankraštį palikti galima ir LII sekretoriate: tel. (8-5) 261 44 36, e.p. sekretoriatas@istorija.lt