Apie Lietuvos švyturius

2017 m. balandžio 27 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje, Žygimantų g. 1, vyko knygos „Lietuvos švyturių istorija“ sutiktuvės Vilniuje ir susitikimas su autoriumi, farologu, švyturių istorijos tyrinėtoju, kolekcionieriumi, aistringu švyturių ir jūrinės kultūros puoselėtoju Aidu Jurkštu.

„Lietuvos švyturių istorija“ – tai išsamus veikalas apie švyturius ir kitus navigacinius objektus, buvusius ir esančius dabartinėje Lietuvos teritorijoje. Skaitytoją nustebins laivybos ir švyturių istorijos faktų gausa, sukaupta keliolika metų kruopščiai tyrinėjant farologijos sritį. Autorius neapsiriboja Lietuvos teritorija, pateikia netikėtai platų švyturių istorijos paveikslą, nagrinėja įvairius temos aspektus. Tai vienintelė išsami, su meile švyturiams parašyta knyga, kada nors išleista Lietuvoje. Gausybė iliustracijų ir netikėtos istorinės žinios nepaliks abejonių – tai vertingas istorinis leidinys, turintis išliekamąją vertę.

Palangiškis Aidas Jurkštas, rašydamas Baltijos jūros švyturių istoriją, yra nupiešęs 1500 Baltijos jūros švyturių, surengęs 30 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. A. Jurkštas yra tradicinio tarptautinio renginio „Pasaulinė švyturių diena“ iniciatorius ir organizatorius Lietuvoje, atvirukų rinkinio „Senieji Lietuvos švyturiai“ (2010) bei knygos „Anno 1684. Klaipėdos švyturys. Memel“ (2015) autorius. Jis daug keliauja, renka istorinę medžiagą švyturių tema, svajoja įkurti Baltijos švyturių muziejų.

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius, tel. 8 687 8865

Nuotraukos Valentinos Kulikauskienės >>>

Vaizdo įrašą parengė Ligita Mikulėnienė