Vieša paskaita apie Lietuvos povandeninio jūrinio paveldo tyrinėjimus

2017 m. sausio 18 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje įvyko akademiko prof. habil. dr. Vlado Žulkaus vieša paskaita  Lietuvos povandeninio jūrinio paveldo tyrinėjimai. Jau 15 metų Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto (BRIAI) archeologai nuosekliai tyrinėja jūros dugną ieškodami ten nuskendusių laivų ir užlietų pakrančių. Tyrimuose naudojami KU laivai ir šiuolaikiniai dugno žvalgymo prietaisai. Labiausiai archeologus domina medinių burlaivių liekanos, tačiau daugiausiai žinoma XX a. karuose žuvusių laivų. Jūros dugne 11–30 m gyliuose yra išlikę senųjų krantų ir prieš 8–11 tūkstantmečių pakrantėse augusių miškų liekanų. Atrasti ir to meto žmonių veiklos pėdsakai. Povandeniniai radiniai yra fotografuojami ir filmuojami, todėl juos pamatyti gali visi.

Lietuva vienintelė iš Baltijos valstybių yra ratifikavusi UNESCO 2001 m. Povandeninio kultūros paveldo apsaugos konvenciją, todėl saugant ir tyrinėjant povandeninį paveldą yra paisoma ne tik Lietuvos įstatymų, bet ir šios Konvencijos reikalavimų. Radiniai jūroje yra reikšmingi ne tik mokslui. Siekiama sukurti povandeninį skanseną ir senovinių laivų liekanas eksponuoti narams mėgėjams prieinamose vietose.

Iki 2017 m. vasario 3 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje eksponuojama BRIAI darbuotojų mokslinių darbų paroda Humanistikos regykla prie Baltijos jūros, skirta Instituto 25 metų veiklos jubiliejui pažymėti. 

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius, tel. 8 687 88685

Nuotraukos Valentinos Kulikauskienės >>>