Tyrėjai pristatė Nesvyžiaus Radvilų giminės mauzoliejaus paslaptis

2016 m. gruodžio 7 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje mokslininkų komanda pristatė šiais metais vykdytų tyrimų didikų Radvilų giminės mauzoliejuje Nesvyžiuje (Baltarusija) rezultatus. Renginyje dalyvavo projekto vadovai Kultūros paveldo departamento atstovė Audronė Vyšniauskienė ir Vilniaus universiteto istorikas dr. Salvijus Kulevičius. Antropologė Justina Kozakaitė pristatė atliktų antropologinių tyrimų rezultatus, architektas Rimas Grigas kalbėjo apie mauzoliejaus architektūrą, istorikas Martynas Jakulis pateikė istorinių faktų apie jame palaidotus asmenis, archeologė Vytautė Lukšėnienė pasakojo apie mauzoliejuje rastų artefaktų tyrimus ir identifikaciją.

Radvilos – viena žymiausių LDK giminių, jungiančių dviejų šalių istorijas. Radvilų mauzoliejuje Nesvyžiuje išliko apie 70 šios giminės atstovų palaidojimų. Tai vienas didžiausių tokio pobūdžio mauzoliejų Europoje, įkurtas Mikalojaus Kristupo Radvilos-Našlaitėlio iniciatyva XVII a. Išskyrus kelis pertvarkymus, Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčios rūsiai nebuvo tyrinėti, nors bėgant metams kentėjo nuo karų ir gamtos stichijų. Šią vasarą Lietuvos tyrėjų komanda vykdė istorinius, antropologinius, polichromijos ir kitus tyrimus. Projekto metu buvo tiriami palaikai ir įkapės, siejami su Mikalojumi Kristupu Radvila-Našlaitėliu, jo žmona Elžbieta Eufemija Višniovecka-Radviliene bei jų vaikais, atlikti pavyzdiniai konservavimo ir restauravimo darbai.

Projektas „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų Radvilų mauzoliejaus Nesvyžiaus bažnyčios rūsiuose tyrimų ir pritaikymo lankymui koncepcija“ finansuojamas Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos ir Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos lėšomis, vykdomas bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto mokslininkais ir restauratoriais. Projekto tikslas – supažindinti kolegas iš Baltarusijos su Lietuvos pasiekimais atliekant tyrimų, tvarkybos ir pritaikymo lankymui darbus analogiškuose objektuose Lietuvoje bei remiantis sukaupta Lietuvos specialistų patirtimi tirti unikalų katalikiškosios didikų Radvilų giminės mauzoliejų Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčios rūsiuose. Lapkričio 15 d. Nesvyžiuje vyko projekto baigiamoji konferencija, kurios metu buvo pristatyti Lietuvos tyrinėtojų atlikti darbai kunigaikščių Radvilų mauzoliejuje Nesvyžiuje.

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius, tel. 8 687 88685
Nuotraukos Justinos Kozakaitės
Renginio nuotraukos Valentinos Kulikauskienės >>>