Vieša paskaita apie Arnionių dvaro koplyčių istoriją

2016 m. spalio 27 d.  LMA Vrublevskių bibliotekoje, Žygimantų g. 1, vyko menotyrininkės Aistės Bimbirytės-Mackevičienės vieša paskaita „Arnionių dvaro koplyčių pėdsakais“, atskleidžanti dar vieną iki šiol nepažintą Lietuvos dvarų kultūros puslapį.

„... o mano nuodėmingą kūną, kuris Aukščiausiojo Kūrėjo valia iš žemės dulkių paimtas ir vėl į tokias pat dulkes privalo būti paverstas, mano mielas sūnus ponas Steponas Šveikovskis su mano mielais žentais ir dukterimis yra įpareigoti ir paprašyti, kad su atlaikytomis Dieviškosios Garbės šventosiomis mišiomis ir visuotinio tinkamo evangelijos tikėjimo pamaldomis mano dvare Arnionyse, esančiame Vilniaus vaivadijoje, toje kriptoje ir koplyčioje, iš pamaldumo mano pastatytoje, negailint lėšų amžinajam poilsiui, palaidoti.“

Vargu ar Dovydas Šveikovskis, 1643 m. įrašydamas šias eilutes savo testamente, tikėjosi kada nors užminsiąs mįslę, juolab tokią, kuri neduotų ramybės net ir prabėgus keletui šimtų metų po jo mirties. Kur buvo Arnionių dvaro koplyčia? Kada ji buvo pastatyta? Ir ar įpėdiniai įvykdė paskutinę mirštančiojo valią?

Apie tai, kad dvare būta maldos namų, dar XIX a. pabaigoje užsiminė muziejininkas, kultūros veikėjas Liucijonas Uzembla. Jis teigė, kad šie iškilo gerokai anksčiau, nei čia apsigyveno protestantai Šveikovskiai – apie 1498 m. ir buvo pastatyti paties Lietuvos didžiojo kunigaikščio Aleksandro iniciatyva. Vėlesni Arnionių gyventojai taip pat rūpinosi savųjų maldų buveine – XVIII a. čia rezidavę Špirkos, amžiaus pabaigoje juos pakeitę Kostrovickiai bei iki pat Antrojo pasaulinio karo dvarą valdę garsieji Tiškevičiai – visi jie dvare turėjo Dievo namus. Tuo abejoti neleidžia mūsų dienas pasiekę dokumentai. Šaltiniai taip pat rodo, kad kaskart į Arnionis atsikėlus naujiems šeimininkams, pasikeisdavo ir koplyčios vieta: tai ji įrengiama toliau nuo rūmų, tai perkeliama į vidų, galiausiai tam pasitarnauja nedidelis medinukas prie tvenkinio...

Tad kiek iš viso koplyčių buvo Arnionyse? Ir koks gi vaidmuo šioje istorijoje tenka dabartiniams, Čenstakavos Dievo motinos vardą turintiems maldos namams? Į šiuos ir kitus klausimus buvo bandyta atsakyti viešos paskaitos metu.

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius, tel. 8 687 88685
Nuotraukos Valentinos Kulikauskienės >>>