Knygos „Atminimų sodai: albumistikos etiudai“ sutiktuvės

2016 m. birželio 2 d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje vyko knygos „Atminimų sodai: albumistikos etiudai; Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos album amicorum katalogas“ sutiktuvės. Vakare dalyvavo knygos sudarytojos ir tekstų autorės dr. Rima Cicėnienė ir dr. Reda Griškaitė. Mintimis apie leidinį pasidalino knygos recenzentai dr. Jolita Liškevičienė ir prof. dr. Arvydas Pacevičius, knygotyrininkė dr. Alma Braziūnienė, knygos dailininkė Sigutė Chlebinskaitė. Albumines eiles skaitė vertėja prof. habil. dr. Regina Koženiauskienė, fleita grojo Rusnė Kirtiklytė. Renginį vedė Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas. 

Dažnas iš mūsų mena dar mokykloje ar karo tarnyboje rašytus atminimo albumus. Tačiau tik siauram tyrėjų ratui žinoma, kad atminimų albumas (lot. album amicorum, vok. Stammbuch, angl. book of friendschip, pranc. album d’amis, souvenir, it. libretti dell’amicizia, lenk. sztambuch, imiennik, trwalnik, pamiętnik, rus. альбом, альбаум, памятная книжка, книжка, книжица ir kt.), dar žinomas kaip filoteka (lotynų kalbos graikizmas philotheca) – savitas literatūros ir dailės žanras, rašytinis paveldo objektas, susiformavęs Ankstyvaisiais naujaisiais laikais, renesansą išgyvenęs XIX a. pradžioje ir tebeegzistuojantis – nors ir gerokai pakitęs – iki šių dienų. Pirmieji atminimų albumai atsirado dar XVI a. pradžioje Vokietijoje. Lietuvos seniausius atminimų albumus aptinkame XVII amžiuje. Šiandien šie pirmieji album amicorum – ne tik istorijos šaltinis, bylojantis apie ryšius tarp žmonių, jų kalbinę erdvę, ne tik ano meto kelionių geografijos liudininkas, bet ir unikalus dvasinio ir net intymaus žmonių bendravimo šaltinis. Albumai byloja ir apie to meto buitį, mentalitetą, kartais atspindi ir socialines bei politines to meto realijas. Pasaulio atminties institucijose ir privačiose kolekcijose išliko tūkstančiai atminimų albumų. Šiandien jie analizuojami, tiriami, kataloguojami ir kolekcionuojami.

Šiame pirmajame Lietuvoje album amicorum kataloge pristatome 50 LMAVB ir 31 kitose atminties institucijose bei privačiuose rinkiniuose saugomą knygelę ar jos fragmentą (1583–2006 m.). Atminimų albumuose gausu puikių tekstų, heraldikos detalių, herbų, emblemų, alegorinių ir buitinių piešinių, gamtos piešinių, puikių miestų vaizdų, pasitaiko ir ypač retų Vakarų Europos albumuose gyvūnų vaizdų. Daugiau nei įspūdinga ir šiose knygelėse sukaupta žymių žmonių autografų kolekcija. Meniniu požiūriu akį traukia spalvotos įklijos, karpiniai ir siuvinėjimai. Leidinys sudarys galimybę visiems mums pažinti savo šalies istoriją ir paveldą dar vienu būdu – per žmonių jausmų pasaulį. Leidinį sudaro albumistikos etiudai, kurie skaitytojui padės suprasti albumo istorinę ir tematinę raidą, ir LMAVB saugomų atminimo knygelių katalogas, kuriame pateikta pagrindinė knygotyrinė ir biografinė informacija apie šiuos rašytinius šaltinius, jų savininkus ir įrašų autorius. 

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius

Nuotraukos Vikos Petrikaitės >>>