Knygos sutiktuvės Lietuvos mokslų akademijoje

2016 m. balandžio 14 d. Lietuvos mokslų akademijos mažojoje konferencijų salėje (Gedimino pr. 3, Vilnius) vyko Alberto Kojalavičiaus-Vijūko knygos „Šventasis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos bei jai priklausančių provincijų giminių ir herbų vardynas“ sutiktuvės.

Dalyvavo: knygos vertėjas, LMA Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas, istorikas dr. Edmundas Rimša, kultūros istorikas dr. Darius Kuolys. 

Alberto Kojalavičiaus-Vijūko „Šventasis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos bei jai priklausančių provincijų giminių ir herbų vardynas“ – reikšmingiausias ir didžiausias LDK įvairiakalbėje raštijoje heraldikos veikalas, kuriame pateikta žinių apie visas LDK didikų ir gausias bajorų gimines, jį puošia daugiau kaip 600 herbų piešinių. Veikalui savitumo suteikia trumpos Lietuvai politine, religine, karine, kultūrine veikla ypač nusipelniusių asmenų biografijos, autoriaus siekis kilmingųjų gyvenimą ir darbus vertinti tarnystės Lietuvos valstybei aspektu. Knygoje publikuojama fotografuotinė originalaus rankraščio kopija, veikalo vertimas į lietuvių kalbą, su gausiais dalykiniais komentarais, taip pat keli straipsniai, pristatantys autorių, jo gyvenimą bei kūrybą, aptariantys šio veikalo vertę ir kt.

<...> Kultūros saitai asmenį ir pilietį sieja tiek su juo pačiu, tiek su jo aplinka, kad ir kokiu pavidalu: religijos, kultūros, karybos, ekonomikos, politikos, ji reikštųsi. Dėl šios priežasties svarbu nuolat jausti savą kultūrinę tapatybę, kuri padėtų ir rasti bendrų su artimesniais ar tolimesniais kaimynais bruožų, ir suvokti savą unikalumą, originalumą. Istorijos šaltiniai tam teikia pačios dėkingiausios medžiagos. Tarp jų išskirtinės reikšmės turi Vilniaus universiteto profesoriaus Alberto Kojalavičiaus-Vijūko (1609–1677) raštai, pirmiausia jo darbai iš Lietuvos istorijos, heraldikos ir geneologijos. Juose įtaigiai kalbama apie Lietuvos valstybę ir jos piliečius, raiškiai vaizduojama šalies raida bei asmenybių gyvenimas ir poelgiai lemtingomis minutėmis. Ir pats autorius visa vertina vienu: lojalumo, ištikimybės, aukojimosi savai valstybei, masteliu. Šiandien tai lygiai svarbu, todėl maloniajam Skaitytojui į rankas įteikiame šį – vieną iš svarbiausių – senosios Lietuvos tekstų: Kojalavičiaus lotyniškai parašytą „Šventąjį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos bei jai priklausančių provincijų giminių ir herbų vardyną“. <...>

Knygos vertėjas dr. Sigitas Narbutas 

Informaciją parengė Ligita Mikulėnienė

Nuotraukos Valentinos Kulikauskienės >>>