Vakaras, skirtas M. K. Oginskiui atminti

2015 m. gruodžio 17 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje, įvyko vakaras, skirtas jubiliejiniams Mykolo Kleopo Oginskio metams paminėti. Vakaro metu buvo pristatyta knyga „Sielos ir minčių Tėvynė – Lietuva“ ir atidaryta Lilijos Valatkienės fotografijų paroda. Renginį vedė Edita Mildažytė, kalbėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoja, knygos bendraautorė ir sudarytoja Laima Budzinauskienė, žurnalistė fotomenininkė, knygos išleidimo iniciatorė ir parodos autorė Lilija Valatkienė, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, dailėtyrininkas Vidas Poškus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorė Regina Lopienė ir vertėjas Vytautas Jonas Juška.

Vakaras Vrublevskių bibliotekoje – unikali galimybė palydėti M. K. Oginskio 250-uosius jubiliejinius metus su ką tik išleista knyga ir edukacine fotorefleksijų ir dokumentinių fotografijų paroda, skirta LDK politikui, diplomatui ir kompozitoriui, žmogui, pralenkusiam laiką – M. K. Oginskiui. Knygoje „Sielos ir minčių Tėvynė – Lietuva“ nagrinėjamas Mykolo Kleopo Oginskio palikimas kultūros paveldo objektų kontekste, paremtas mokslinėmis įžvalgomis ir epistoliniu palikimu. Leidinys, gausiai iliustruotas dokumentinėmis ir meninėmis fotografijomis, skiriamas kunigaikščio Oginskio veiklos apžvalgai, jo kultūriniam palikimui Lietuvoje, Lenkijoje ir Baltarusijoje ir dviem 1828 m. rašytiems Lettres sur la musique („Laiškams apie muziką“).

Ar spėjome pažinti M. K. Oginskį ir pajusti jo svarbą? 2014 metų pabaigoje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pradėjusi veikti, vėliau žymiai papildyta L. Valatkienės fotografijų paroda tapo itin paklausi. Ji buvo eksponuota Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejuje, Plungės, Rietavo muziejuose, Lenkijos, Baltarusijos parodų erdvėse bei Lietuvos galerijose ir bibliotekose, Lietuvos ambasadose Baltarusijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje. Ją labai šiltai priėmė minėtų šalių lietuvių bendruomenės, o į LMA Vrublevskių biblioteką paroda atkeliavo iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmų. Netrukus ekspozicija ir knyga bus išvežtos į Lietuvos ambasadą Maskvoje, vėliau eksponuojamos J. Baltrušaičio namuose. Kitais metais paroda pasieks ir gimtąjį M. K. Oginskio miestelį Guzovą (Lenkija).

Komunikacijos skyriaus informacija

Nuotraukos Valentinos Kulikauskienės >>>