Vieša paskaita „Dvi nematomos sovietmečio visuomenės pusės“

2015 m. lapkričio 5 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje įvyko Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojos prof. dr. Ainės Ramonaitės vieša paskaita „Dvi nematomos sovietmečio visuomenės pusės“. Paskaitos metu lektorė pristatė naujausius tyrimus apie sovietmečio „nematomą visuomenę“: tai, kas buvo giliai paslėpta nuo režimo akių ar subtiliai užsimaskavę, nepastebėta ar nenorėta pastebėti – pogrindžio spaudos tinklai, oficialių organizacijų priedangoje slypėjęs neformalus etnokultūrinis judėjimas. 

Praėjus 25 metams nuo sovietinio režimo žlugimo, vis dar esame pavadinami posovietine visuomene. Tikras ar tariamas sovietinis paveldas persekioja ne tik parduotuvėse „tarybinių dešrelių“ pavidalu, nesibaigiančiose diskusijose dėl Žaliojo tilto skulptūrų ir kitų atminimo politikos objektų, bet prasismelkia į nuostatas, socialines normas, elgesio praktikas ir kitur. Viešos paskaitos metu bus keliami klausimai, ką iš tiesų reiškia būti po-sovietine visuomene bei kokia buvo ta sovietinė visuomenė, kurios tęsiniu jaučiamės esą?

To meto visuomenė buvo toli gražu ne tokia, kaip atrodė oficialioje viešojoje erdvėje. Nukreipę žvilgsnį nuo viešojo visuomenės paveikslo – tvarkingai paraduose žygiuojančių, fabrikuose dirbančių, liaudies ūkį kuriančių tarybinių piliečių – į scenos užkulisius, rasime daugybę reiškinių, kurių lyg ir neturėjo būti į totalinę visuomenės kontrolę pretendavusioje sovietinėje valstybėje. Greta oficialiosios sovietinės visuomenės egzistavo kita – nematoma visuomenė. Tačiau tai, kas buvo paslėpta nuo viešumos, buvo dviejų visiškai skirtingų prigimčių.

Pasitelkiant sakytinės istorijos ir archyvinę medžiagą, tinklų analizės įrankius ir apklausų duomenis paskaitoje pristatomos dvi nematomos sovietmečio visuomenės pusės – režimui neparankios nesovietinės visuomenės apraiškos analizuojamos paraleliai su neformaliąja, nerodoma sovietinės visuomenės gyvenimo puse – blato ir nomenklatūros tinklais, atskleidžiant skirtingą sisteminių ir nesisteminių socialinių tinklų prigimtį ir sandarą.

Šie sovietmečio visuomenės tyrimai, kuriuos atliko Ainės Ramonaitės ir Jūratės Kavaliauskaitės suburta istorikų, politologų ir sociologų komanda, yra paskelbti ką tik išleistoje knygoje „Nematoma sovietmečio visuomenė“.

Vaizdo įrašas Ligitos Mikulėnienės

Nuotraukos Valentinos Kulikauskienės >>>