Rašytojų laikysenos sovietmečiu: ar buvo pasirinkimas?

 

2015 m. gegužės 6 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje vyko literatūrologo, knygos „Nevienareikšmės situacijos. Pokalbiai apie sovietmečio literatūros lauką“ sudarytojo dr. Rimanto Kmitos vieša paskaita. Paskaitos tema – „Rašytojų laikysenos sovietmečiu: ar buvo pasirinkimas?“ Didžiausias dėmesys skirtas poetams Justinui Marcinkevičiui ir Sigitui Gedai.

Sovietmečio tyrimai įgauna vis didesnį aktualumą, o rašytojų laikysenos klausimas atsiduria mokslininkų akiratyje ir atkreipia plačiosios visuomenės dėmesį. Renginio metu Rimantas Kmita aptars, kokios rašytojų laikysenos buvo galimos sovietmečiu ir kels klausimą, ar egzistavo pasirinkimo keliai. Savo teiginius autorius pagrindžia gausia ir niekada nepublikuota archyvine medžiaga, saugoma Lietuvos literatūros ir meno archyve ir kitose atminties institucijose.

Paskaitos metu buvo svarstoma, kaip keitėsi rašytojų laikysena skirtingais istoriniais laikotarpiais, kokius svarbiausius pasirinkimus turėjo skirtingų kartų rašytojai, kokios galimybės įsitvirtinti literatūroje buvo pasirenkamos ir kokios taktikos pasitelkiamos, siekiant išlikti viešame kultūriniame gyvenime.

Daugiau nuotraukų >>>

Komunikacijos skyriaus informacija,
nuotraukos Valentinos Kulikauskienės