Vieša paskaita apie praėjusių epochų ženklus knygose


2014 m. lapkričio 19 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje (Žygimantų g. 1) įvyko vieša prof. dr. Arvydo Pacevičiaus paskaita „Graffiti senųjų knygų paraštėse: kūrybinės iškrovos mėginant plunksną“. Vakaro metu buvo paskelbti Vrublevskių bibliotekos ir leidyklos „Tyto alba“ surengto konkurso, skirto knygų graffiti senosiose knygose ir studentų konspektuose, nugalėtojai. 

Knygų graffiti – tai marginalijos knygose, proveniencijos bei kiti ženklai, dažniausiai neturintys jokių tiesioginių sąsajų su knygos turiniu. Anot profesoriaus Arvydo Pacevičiaus, svarbu yra suprasti, kad visi šie įrašai ir piešiniai yra puikus šaltinis studijuojant praėjusių epochų žmonių gyvenimo būdą, visuomenės nuotaikas, atskirų žmonių pasąmonės slėpinius, jų kasdienybės detales. Tuose ženkluose svarbios medžiagos randa ne tik knygotyrininkai, bet ir socialinės psichologijos, menotyros ar bendrosios istorijos tyrinėtojai. Knygotyrininkus šie ženklai labiausiai domina knygų ir visuomenės sąsajų, informacijos socialinės sklaidos, skaitymo proceso raidos požiūriais.

Paskaitos metu prof. dr. Arvydas Pacevičius aptarė, kokias naujas interpretacijos galimybes atveria ši nauja ir netyrinėta socialinės komunikacijos išraiškos sritis. Taip pat buvo eksponuotos senosios knygos iš Vrublevskių bibliotekos fondų, kuriose fiksuojamos knygų graffiti.

Daugiau nuotraukų >>> 

 

Komunikacijos skyriaus informacija, tel. (8~5) 212 68 90