Mažosios Lietuvos žemė – tarp praeities ir dabarties

2014 m. gegužės 15 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje įvyko teminis vakaras „Mažosios Lietuvos žemė – tarp praeities ir dabarties“. Renginio metu buvo pristatytas kelionių gidas „Karaliaučiaus kraštas“. Susitikime dalyvavo knygos autorius Valentinas Juraitis, Mažosios Lietuvos krašto spaudos paveldo tyrėjas prof. habil. dr. Domas Kaunas, Mažosios Lietuvos reikalų tarybos (MLRT) pirmininkas Vytautas Šilas.

Vakaro metu smuikininkė Silvija Vaitkevičiūtė atliko Johano Sebastiano Bacho ir Žako Ibero kūrinių ištraukas.

2014 metais, minint K. Donelaičio 300-ąsias gimimo metines, aktualu prisiminti ne tik Mažosios Lietuvos praeitį, mums svarbias istorines asmenybes, bet ir paieškoti sąlyčio taškų tarp praeities ir dabarties. Žurnalistas V. Juraitis supažindino su šiandienos geopolitine situacija ir Lietuvos bendradarbiavimu su kaimynine Kaliningrado sritimi ir jos kultūrininkais. Diskusijos metu buvo kalbama apie turizmo skatinimą Karaliaučiaus krašte bei Mažosios Lietuvos paveldo objektų išsaugojimą.  Mažosios Lietuvos kultūros istorikas dr. D. Kaunas kalbėjo apie Mažosios Lietuvos rašytinio paveldo sklaidą ir būklę šiandieniniame kontekste.

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pirmininkas V. Šilas aptarė įvairius draugijos veiklos aspektus, analizavo Kaliningrado srityje gyvenančių lietuvių asimiliacijos problemą, įvertino šiandieninį prūsų ir lietuvių kultūros paminklų saugojimą dabartinėje Kaliningrado srityje.

Renginio metu buvo galima įsigyti V. Juraičio leidinį „Karaliaučiaus kraštas“.

 

 

 

 Daugiau video siužetų >>>

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos
Komunikacijos skyrius, tel. 212 68 90
Nuotraukos Valentinos Kulikauskienės