Susitikimas su Giedriumi Kuprevičiumi

2014 m. kovo 27 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje įvyko susitikimas su kompozitoriumi, akademiku, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Giedriumi Kuprevičiumi. Vakaro diskusijos tema „Menininko pilietinė laikysena ir kūrybos laisvė: simbiozė ar konfliktas?“

 

Giedrius Kuprevičius – įvairiapusė asmenybė, kompozitorius, eseistas, publicistas, aktyvus visuomenės veikėjas bei pedagogas (skaito paskaitas muzikos estetikos, muzikos filosofijos, Lietuvos muzikos istorijos, meno ir civilizacijos temomis). Bene geriausiai visuomenei žinomas jo miuziklas „Ugnies medžioklė su varovais“, o minėto kūrinio daina „Kregždutės“ – iki šiol vienas populiariausių kūrinių Lietuvoje. 

Kompozitoriaus žanrų įvairovė itin plati – nuo miuziklų, kamerinių kūrinių, oratorijų iki operų ir simfonijų. Autorius taip pat kuria muziką dramos spektakliams bei kino filmams.

G. Kuprevičiaus apdovanojimų sąrašas taip pat gausus. 2003 m. kompozitorius apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi. Tais pačiais metais už operą „Jobo teismas“, operetę „Kipras, Fiodoras ir kiti“ bei vokalinę simfoniją „Aštuoni metafiziniai romansai“  jis pelnė „Įsimintiniausio Kauno menininko“ titulą. Dar po dviejų metų maestro apdovanotas Vyriausybės kultūros ir meno premija. O šiemet kompozitoriui buvo įteikta Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija už plačiąmuzikinės raiškos gamą, nuo miuziklo iki operos ir baleto.

G. Kuprevičius yra daugiau nei 300 muzikos kūrinių ir kelių knygų autorius. Šiemet pasirodė kompozitoriaus autobiografinė knyga „Koncertas“.

„Knygą pavadinau Koncertu, nes ji ir yra koncertas, mano gyvenimo koncertas, su mano muzika, jos atlikėjais, manimi besidominčia publika, kritika, aplinka, kurioje formavausi, klydau, švenčiau pergales ir galiausiai esu laimingas,“ – sako kompozitorius.

 

Informaciją parengė LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius