Vieša paskaita apie Černobylio zonos kasdienybę

2014 m. kovo 19 d. 17 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje (Žygimantų g. 1) įvyko vieša paskaita „Savanoris į Černobylį“. Lektorius Daumantas Liekis pasidalino tikromis istorijomis ir faktais apie apleistus Pripetės skersgatvius ir reaktorių sarkofago papėdėje.

1986 m. balandžio pabaigoje Ukrainoje įvyko didžiausia pasaulyje atominės elektrinės katastrofa: sprogo Černobylio atominės elektrinės ketvirtasis reaktorius. Po sprogimo į aplinką pasklido radioaktyvios medžiagos. Visa Černobylio zona buvo evakuota. Šiandien Černobylio zoną aptarnauja daugiau kaip 3000 skirtingų specialybių atstovų ir visose jos apylinkėse gyvena apie 100 vietos gyventojų, kurie nepanoro išvykti.

Zona saugoma nuo smalsuolių, leidimus gauna tik tie, kurie čia atvažiuoja kartu su organizuojamomis ekskursijomis. Nuo 2009-ųjų metų gamtininkas, gamtos ir mokslo žurnalistas Daumantas Liekis evakuotos Černobylio zonos ribą kerta nuo 3 iki 9 kartų per metus. Lydėdamas turistų grupes ar vykdydamas mokslinius tyrimus, D. Liekis susiduria su sudėtinga Černobylio zonos vidaus tvarka, korumpuotais dozimetristais ir apokaliptiniais peizažais. Per ilgą laiką Daumantas sukaupė nuotraukų kolekciją ir pluoštą istorijų, kurios supažindina su Černobylio apylinkėse gyvenančių žmonių kasdienybe, darbo rutina ar čia atvykstančių turistų potyriais. 

Informaciją rengė LMA Vrublevskių bibliotekos 
Komunikacijos skyrius; tel.: 212 68 90