Susitikimas su dailininku A. V. Burba ir jo grafikos kūrinių ciklo pristatymas

2014 m. kovo 14 d. 15 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje (Žygimantų g. 1) įvyko susitikimas su dailininku Augustinu Virgilijumi Burba. Vakaro metu buvo pristatyti naujausi dailininko grafikos kūriniai iš ciklo „Kalbėjimas juoda balta“, skirto K. Donelaičio jubiliejui. Renginį vedė LMA Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas. 

 

Lietuvos dailininkų sąjungos Taryba už kūrybinę 2013 m. veiklą grafikui Augustinui Virgilijui Burbai paskyrė Lietuvos dailininkų sąjungos auksinį ženkliuką ir premiją už ilgametę kūrybą grafikos srityje, kuri remiasi tradicijomis, per ilgus kūrybos metus įgytu meistriškumu, tvirtomis estetinėmis ir etninėmis nuostatomis. Daugiaplaniai A. V. Burbos grafikos kūriniai priverčia susimąstyti bei interpretuoti. Jo kūryba atskleidžia visai lietuvių grafikai būdingą emocionalaus ir poetinio vaizdo kūrimo tradiciją. Kaip pažymi menotyrininkai, jo darbai išsiskiria gerai apgalvota kompozicija, ritmo pajutimu. Apie savo kūrinius donelaitikos tema autorius sako: „Donelaičio temą suvokiu kaip jėgą, padedančią būti kasdienybės vėjuose, vertybių margumyne. Jo temos negalima apibrėžti konkretesniu, sutrupintu laiku, erdve. Tik – buvimo kokybe, kultūros dydžiu. Nemoku nusakyti Donelaičio poveikio man vien jo tekstais, datomis. Kadangi mes/aš esame tiesiog įaugę į panašaus buvimo tradicijas daugybe gijų. Poeto žemėje yra mano pradžia. Ir tik kiek atokiau – buvimas dabar. Rodos, mano giminės, tėviškės pradžia tęsiasi nuo tada ir iš tenai. Iš tenai iki čia yra mano dabar, mano čia. Toji žemė pilna reginių, mažų/didelių istorijų, nešioja mane. Ir kasdien matuoji save visalaikiais kas, kaip, kiek, kodėl, iš kur, kam... Taip užsibūdamas ištirpdini save tose donelaitiškose galiose, jo buvimo medžio ošime, šešėlyje; didelės upės tėkmėje. Kurios pradžioje – Donelaitis. Ta upė mane neša. Nusineš ten, kur panorės.“

 Vienas ryškiausių šiandieninės Klaipėdos grafikų A. V. Burba gimė 1943 m. Kretingos rajono Grūšlaukės kaime. 1966–1971 m. studijavo dailės pedagogiką ir tapybą tuometiniame Vilniaus valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija). Nuo 1975 m. dirba Adomo Brako vaikų dailės mokykloje, nuo 1990 m. dėsto Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos dailės pagrindų katedroje, nuo 2007 m. – docentas. Parodose A. V. Burba dalyvauja nuo 1976 m., o nuo 1980-ųjų – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Sukūrė estampų ir jų ciklų, piešinių, tapybos darbų, medalių, per 650 ekslibrisų. Kūrybiniai šio grafiko darbai, ypač ekslibriso srityje, ir pedagoginė bei visuomeninė veikla pelnė per 30 įvairių apdovanojimų. Jis surengė daugiau nei 20 individualių parodų šalyje ir užsienyje. A. V. Burbos kūrinių įsigijo privatūs asmenys, muziejai Lietuvoje ir visame pasaulyje.

   

 

Informaciją rengė Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyrius;
Tel. 212 68 90.