Lapkritį – dvi viešos paskaitos silva rerum tema

2013 m. lapkričio 7 d., ketvirtadienį, 17.15 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje (Žygimantų g. 1, 15 kab.) įvyko vieša paskaita silva rerum tema. Pranešimą „XVII–XVIII a. silva rerum kaip istorijos šaltinis: šaltinis, autorius ir jo individualumas“ skaitė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantė Milda Kvizikevičiūtė. Renginį vedė Vilhelmas Šulcas.

Antrąją paskaitą „Nuo silva rerum link autodokumentacijos įvairovės: įvaizdis ir asmuo XVIII a. raštijoje“ lapkričio 27 d. skaitys rašytoja Kristina Sabaliauskaitė, istorinio romano „Silva rerum“ autorė. Paskaitų metu bus galima susipažinti su autentiškais XVII–XVIII a. silva rerum originalais iš LMA Vrublevskių bibliotekos fondų.  

Silva rerum (lot. „daiktų miškas“) yra XVI–XVIII a. Lietuvos ir Lenkijos  privačiosios raštijos šaltinis, pasižymintis savo nevienalytiškumu ir temų įvairove. Nors pats žanro pavadinimas ir yra plačiai žinomas, tačiau silva rerum knygelės yra mažai tyrinėtos ir kelia nemažai klausimų. Atsakyti į juos – gana sudėtinga, nes silva rerum, kaip privačiosios raštijos žanro, ypatybė yra naratyvo ir autoriaus asmeninių komentarų nebuvimas (yra ir išimčių). Pirmosios paskaitos metu lektorė M. Kvizikevičiūtė pabandys atsakyti į klausimus: kokios pagrindinės temos vyravo ir kodėl; kas jas rašė; ar lengva atpažinti tapatybę bei savimonės raišką per silva rerum knygeles.

 

Informaciją parengė Komunikacijos skyrius