Naujos knygos

2011-08-30

Atkreipiame dėmesį į šias naujai gautas užsienyje išleistas knygas, kurias greitai galėsite pamatyti ir užsisakyti naujų knygų ekspozicijoje.

 

Environmental ethics : the big questions. – Chichester : Wiley-Blackwell, 2010. – 321 p.

Aplinkos etika – sąlyginai nauja filosofijos sritis, kuri nagrinėja sudėtingą žmogaus ir gamtos tarpusavio sąveiką. Ši knyga – tarpdalykinių straipsnių rinkinys, kuriame aptariama antropocentrinė ir ekocentrinė aplinkos etikos kilmė. Knygoje taip pat nušviečiamos temos – politiniai aplinkos etikos veiksniai, tvari ir darni plėtra, globalizacija, populiacijos augimas. Skaitytojų dėmesys atkreipiamas į nuolat atnaujinamą įvairių atvejų tyrimų archyvą internete, kuris papildo ir iliustruoja knygoje pateiktą medžiagą.

 

Al-Rasheed, Madawi. A history of Saudi Arabia. – New York : Cambridge University Press, 2010. – 317 p.

Autorė, religijos antropologijos profesorė Londono universiteto Karaliaus koledže (King's College), savo knygoje ne tik apžvelgia Saudo Arabijos istoriją, bet ir analizuoja vidaus ir užsienio reikalų problemas, kamuojančias šią šalį XXI a. Aptariama politinė, ekonominė ir socialinė šalies raida po 2001 m. rugsėjo 11 d. Pabrėžiama, jog visuomenėje atsirado požymių, kad gyventojai yra pasiruošę perėjimui prie institucijų, o ne princų valdomos valstybės.

 

Collaboration and Resistance during the Holocaust : Belarus, Estonia, Latvia, Lithuania. – Bern [etc.] : Peter Lang, 2004. – 519 p.

Knyga parašyta remiantis 2002 m. balandžio mėn. Stokholme ir Upsaloje vykusios mokslinės konferencijos „Focus Reichskommissariat Ostland – collaboration and resistance during the Holocaust“ medžiaga. Pasitelkus naujus archyvinius šaltinius ir sakytinius liudijimus, knyga siūlo naujas perspektyvas į kolaboracijos su vokiečiais ir rezistencijos problemas Holokausto laiku Baltijos šalyse ir Baltarusijoje, „Reichskommissariant Ostland“ vokiečių vadintame regione. 

 

Classical mythology. – 9th edition. – Oxford ; New York : Oxford University Press, 2011. – 798 p.

Ši knyga – bene išsamiausia  antikinės mitologijos apžvalga anglų kalba. Atskleisdami istorinę ir kultūrinę mitų kilmę (įskaitant meno ir archeologijos duomenis), autoriai  pateikia įvairias mitų interpretacijas.  Jie paaiškina, kodėl klasikinė mitologija išlieka aktuali net dabartiniais laikais ir tebeįtakoja meną, literatūrą, muziką, šokius bei kiną.

 

Cultural reformations : Medieval and Renaissance in literary history. – Oxford ; New York : Oxford University Press, 2010. – 689 p.

Šiame straipsnių rinkinyje nagrinėjamas gilus skilimas tarp viduramžių ir ankstyvos moderniosios epochos, vykęs anglų literatūroje XV–XVI amžių sandūroje. Pats šio lūžio momentas iki šiol buvo mažai tyrinėtas; knygos redaktorių nuomone, taip bandoma „tiesti tiltus tarp izoliuotų turimų žinių salų“.

 

Trevor-Roper, Hugh. History and the Enlightenment. – New Haven ; London : Yale University Press, 2010. – 314 p.

Bene žymiausias savo kartos istorikas Hughas Trevoris-Roperis ypač garsėjo savo istorijos apybraižomis. Šioje knygoje sutelkti vieni originaliausių ir radikaliausių jo tekstų, iš kurių daugelis buvo iki šiol neprieinami skaitytojams. Rinkinyje kalbama apie istorijos rašymą bei supratimą XVIII-ame amžiuje, o taip pat apie žymius to laikotarpio istorikus ir jų darbus įkvepiantį bei provokuojantį intelektualinį kontekstą.

 

Latin on stone : epigraphic research and electronic archives. – Lanham [etc.] : Lexington Books, 2010. – 174 p.

Knygoje aptariami Europos ir Amerikos mokslininkų  įrašų ant akmens, molio ir metalo (epigrafijos) lotynų kalba tyrinėjimai ir elektroninės technologijos, naudojamos šioje srityje.

 

Alire Camila A., Evans G. Edward. Academic librarianship. – New York ; London : Neal-Schuman Publishers, Inc., 2010. – 382 p.

Išsamus akademinės bibliotekininkystės vadovas, kuriame nagrinėjamas unikalus šios specialybės pobūdis ir aplinka, įvykus informacinei revoliucijai.

Anotacijas parengė Ana Venclovienė