Naujos knygos

2011-05-23

Atkreipiame dėmesį į šias naujai gautas užsienyje išleistas knygas, kurias greitai galėsite pamatyti ir užsisakyti naujų knygų ekspozicijoje.

 

Zwischen Katheder, Thron und Kerker:  Leben und Werk des Humanisten Caspar Peucer, 1525–1602. – Bautzen :  Domowina, 2002. – 215 p.

Kasparas Peuceris (Caspar Peucer, 1525–1602) – viena iškiliausių Reformacijos laikų asmenybių: humanistas, gydytojas, astronomas, poetas, teologas, kunigaikščių patarėjas, vienas iš autorių knygos Chronica Carionis, kurioje pirmą kartą užsiminta apie valakišką lietuvių kalbos kilmę. Jo biografijoje atsispindi to meto įvykiai, konfesinė įtampa, politiniai ir moksliniai konfliktai. Knyga skirta Kasparo Peuce rio 400-osioms mirties metinėms. 

 

Eco, Umberto; Carrière, Jean-Claude. Die große Zukunft des Buches  : Gespräche mit Jean-Philippe de Tonnac. – München : Hanser, 2010.    284 p.

Umbertas Eko (Umberto Eco) ir Žanas-Klodas Karjeras (Jean-Claude Carrière), aistringi kolekcionieriai ir bibliofilai, diskutuoja apie knygos ateitį. Autoriai lengvai pereina nuo rimtų temų – žinių perdavimo būdų, papiruso vaidmens, mnemotechnikos, interneto ir elektroninių knygų – prie istorinių anekdotų ir kuriozų. Tai emocionali ir įtaigi knyga apie knygų likimą.

 

 400 Jahre Mercator, 400 Jahre Atlas : „Die ganze Welt zwischen zwei Buchdeckeln“. Weissenhorn in Bayern :  Konrad, 1995. 382 p.

Ši gausiai iliustruota knyga skirta žymaus kartografo, matematiko, geografo Gerardo Merkatoriaus (Gerhardus Mercator, 1512–1594)  400-osioms mirties metinėms. Autorių kolektyvas supažindina su atlasų istorija, pradedant ankstyvosiomis atlasų formomis ir baigiant  palydovų nuotraukų bei elektroniniais atlasais.

 

Krieger, Wolfgang. Geschichte der Geheimdienste von den Pharaonen bis zur CIA. – München : Beck, 2010. –  362 p.

Volfgangas Krygeris (Wolfgang Krieger), vienas geriausių tarptautinių slaptųjų tarnybų ir jų darbo metodų žinovų, remdamasis gausiais faktais, kompetentingai apžvelgia slaptųjų tarnybų istoriją nuo senovės civilizacijų iki dabartinių dienų. Tai ne tik įdomus istorinis pasakojimas, bet ir gili organizacinio tarnybų tobulinimo, jų pavaldumo valstybei ir visuomenės kontrolės analizė.

Prignitz, Steffen. Streitfall Richard Wagner : Alltag und Prozess seiner Rezeption in Rostock. – Hamburg : Kovač, 2011. – 328 p.

Richardo Vagnerio (Richard Wagner) asmenybė visuomet sukelia polemiką. Nuo XX a. pradžios vyksta karšti ginčai dėl jo vietos muzikos ir literatūros istorijoje, dėl jo įvestų muzikinių ir draminių naujovių. Šioje knygoje autorius detaliai nagrinėja Richardo Vagnerio kūrinių tezes, inscenizavimo metmenis.

Anotacijas parengė Komplektavimo skyrius