Naujos knygos

2011-05-01

Atkreipiame dėmesį į šias naujai gautas užsienyje išleistas knygas, kurias greitai galėsite pamatyti ir užsisakyti naujų knygų ekspozicijoje.

 

Kaiser Friedrich II. (1194–1250) : Welt und Kultur des Mittelmeerraums.Mainz am Rhein : Verlag Philipp von Zabern, 2008. – 544 p.

Imperatorius Frydrichas II (1194–1250) – dažnai prieštaringai vertinamas, bet tuo pačiu ir vienas žavingiausių viduramžių valdovų, mokslininkas, regentas, mecenatas, tarpininkas tarp Vakarų ir Rytų. Vieniems jis buvo pirmas apsišvietęs regentas ir reformų šalininkas, kiti jį laikė nesąžiningu politiku, eretiku, krikščionybės išdaviku. Gausūs eksponatai iš Europos bibliotekų, muziejų, privačių kolekcijų, jo veikalas „Sakalų knyga“ (Falkenbuch) ir unikali pilis Castel del Monte atspindi įvairiapusišką imperatoriaus asmenybę. Knygoje taip pat kalbama apie asmeninį valdovo gyvenimą: jo vaikystę, muzikinius ryšius, santykius su moterimis.

 

Das Lexikon der Entdecker : die bedeutendsten Pioniere aller Zeiten. – Hamburg : National Geographic Deutschland , 2009. 318 p.

Žymiųjų atradėjų kelionės – tai nenusakomo susižavėjimo ir laimės, narsumo ir atkaklumo, didžiausių pasiekimų istorijos. Gausiai iliustruotame leksikone aprašoma 100 žymiausių nuo VII iki XX a. atradėjų ekspedicijos, praradimai ir laimėjimai.

 

Schmidt, Hannelore. Auf dem roten Teppich und fest auf der Erde : Loki Schmidt im Gespräch mit Dieter Buhl. Hamburg :  Hoffmann und Campe, 2010. 223 p.

Gimusi darbininkų šeimoje ir ilgus metus praleidusi pasaulio galingųjų ir monarchų pasaulyje Hanerolė Šmidt (Hannerole Schmidt), Vokietijos federalinio kanclerio Helmuto Šmidto (Helmut Schmidt) žmona, prisimena, kaip pasikeitė jos gyvenimas, vyrui tapus politiku, kokius uždavinius teko spręsti jai. Knygoje gausu pikantiškų prisiminimų – tai ir Čaušesku (Ceausescu) stuktelėjimas alkūne į šonkaulius, ir dvokiantys laiškai jos adresu. Nepaisydama blizgesio ir šlovės, Loki Šmidt išlieka ištikima sau.

 

Hüfner, Jörg, Löhken, Rudolf. Physik ohne Ende ... : eine geführte Tour von Kopernikus bis Hawking.Weinheim : Wiley-VCH-Verlag, 2011. – XVII, 341 p.

Tai žavi kelionė į fizikos istoriją, papasakota glaustai, turiningai, linksmai ir įdomiai. Autoriai aprašo fizikos plėtrą nuo XVI a. iki dabarties. Svarbiausios mokslo žinios, pasiekimai, mokslininkų portretai pateikti mokslo ir visuomenės raidos kontekste.

Anotacijas parengė Komplektavimo skyrius