Naujos knygos

2011-02-28

Atkreipiame dėmesį į šias naujai gautas užsienyje išleistas knygas, kurias greitai galėsite pamatyti ir užsisakyti naujų knygų ekspozicijoje.

Czaja, Justina. Historia Polski w komiksowych kadrach. – Poznań : Wydawnictwo poznańskiego towarzystwa przyjaciół nauk, 2010.

Tai pirmoji lenkiška knyga, atpasakojanti istorinius įvykius paveikslėliuose. Autorė analizuoja lenkų ir užsienio komiksus, populiarinančius Naujausiųjų laikų istoriją, bei pristato juos kaip istorinius dokumentus. Taip pat knygoje nagrinėjamas komiksų pritaikymas  žymiojo lenkų rašytojo H. Senkevičiaus (H. Sienkiewicz) istorinėms apysakoms.

Wodziński, Marcin. Judaica w aktach Centralnych Władz Wyznaniowych Królestwa Polskiego Archiwum Głównego Akt Dawnych. – Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2010.

M. Vodzinskis (M. Wodziński) savo darbe labai išsamiai ir kruopščiai pristato archyvinę medžiagą iš Varšuvos centrinio archyvo apie žydų  bendruomenės gyvenimo realijas Lenkijos Karalystėje. Skaitytojas čia ras  istorinės informacijos apie įvairius ekonominius, politinius, kultūrinius (įskaitant religinius) to meto veiklos aspektus.

Szykulski, Jozef. Starożytne Peru. – Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2010.  

Leidinio autorius – gerai žinomas pasaulyje Pietų Amerikos archeologinio palikimo tyrinėtojas. Gausiai archeologiniais radiniais iliustruotoje knygoje nagrinėjama Centrinių Andų – istorinio-kultūrinio senovės Peru regiono – civilizacijos raida.

Winiarczyk, Marek. Utopie w Grecji hellenistycznej. – Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2010. 

Leidinyje nagrinėjamos įvairios literatūrinės ir politinės utopijos apraiškos helenistinės Graikijos kultūroje.  Ši knyga su išsamiais komentarais ir gausiomis  bibliografinėmis  nuorodomis, įvairiais šaltiniais ir rodyklėmis vainikuoja kruopštų dvidešimt penkerių metų autoriaus darbo rezultatą.

Polonica zagraniczne : bibliografia. – Warszawa : Biblioteka Narodowa, 1960–.

[T.] 2006. – 2010. 

Tęstinis leidinys – dabartinės Lenkijos nacionalinės bibliografijos dalis, kuriame publikuojami užsienyje paskelbti (tarp jų ir Lietuvoje) leidiniai, susiję su Lenkijos valstybe ir lenkų tauta.

Anotacijas parengė Komplektavimo skyrius