Naujos knygos

2011-01-24

Atkreipiame dėmesį į šias naujai gautas užsienyje išleistas knygas, kurias greitai galėsite pamatyti ir užsisakyti naujų knygų ekspozicijoje.

Źródła nienawiści:  Konflikty etniczne w krajach postkomunistycznych. –Kraków; Warszawa:  Instytut Wydawniczy, 2009.

Pirmoji populiarioji mokslinė  knyga, išleista Lenkijoje, skirta etniniams  konfliktams postsovietinėje erdvėje, įskaitant Latviją ir Estiją.  Joje nagrinėjama tokių konfliktų istorija ir aptariami kai kurie dirbtinai sukurti mitai apie amžiną tautų tarpusavio neapykantą.  Knygos rengėjai bendradarbiauja su pirmuoju Lenkijoje istorijos portalu http://histmag.org

Pearson, David.  Books as history: The importance of books beyond their texts. – London: The British Library, 2008.

Žinomas britų knygotyrininkas Davidas Pearsonas atskleidžia knygų kaip objektų istorinę ir kultūrinę reikšmę.  Knygos spausdinimo ypatybės,  įrišimas,  savininkų užrašai ir kitos  praeitį liudijančios knygos individualios istorijos detalės daro ją svarbia kultūros paveldo dalimi.

Gundle, Stephen. Glamour: A history. – New York: Oxford University Press, 2008.

Kinotyros ekspertas Stephenas Gundle‘as rašo apie įžymybių ir mados pasaulio žavesį kaip apie reikšmingą šiuolaikinės masinės kultūros fenomeną, atskleidžia jo šaltinius, istoriją bei įtakos visuomenei mechanizmus. 

Smith, Lacey Baldwin. English history made grief, irreverent and pleasurable. Chicago: Academy Chicago Publishers, 2007.

Žymus Tudorų periodo tyrinėtojas Lacey Baldwinas Smitas džiugina skaitytoją populiariąja Anglijos istorija, kurią grindžia eretiška mintimi:  istorija – ne tai, kas atsitiko praeityje, o tai, ką verta prisiminti apie praeitį.  Ironiškai parašyta knyga  iliustruota „Punch“  žurnalo bei  kitų leidinių  karikatūromis.

 

 

Anotacijas parengė Komplektavimo skyrius