Krzysztofo Gierałtowskio fotografijų parodos „Lenkijos asmenybės“ atidarymas

2013 m. balandžio 25 d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje atidaryta žymaus lenkų fotografo Krzysztofo Gierałtowskio autorinė fotografijų paroda „Lenkijos asmenybės“. Svečius, susirinkusius į atidarymo šventę, pasveikino bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas ir kartu su biblioteka parodą rengusio Lenkijos instituto Vilniuje direktorė dr. Małgorzata Kasner. Šventėje skambėjo gyvai atliekamos muzikos intarpai, o eksponatus pristatė charizmatiškasis parodos autorius.

Krzysztofas Gierałtowskis – vienas žymiausių lenkų fotomenininkų. Jis yra Lenkijos fotomenininkų sąjungos (ZPAF), Teatro autorių ir kompozitorių sąjungos (ZAiKS) narys bei Vokietijos fotografijos draugijos (DGPh) narys korespondentas. Visuotinai pripažintas fotografas yra Lenkijos ir Olandijos kultūros ministerijų, Prancūzijos Respublikos, JAV Informacinės agentūros, Fondation pour une Entraide Intellectuelle Européenne bei ZAiKS stipendininkas. 2007 m. Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministras menininką už nuopelnus apdovanojo sidabro medaliu Gloria Artis. K. Gierałtowskio fotografijos jau keliasdešimt metų eksponuojamos individualiose ir kolektyvinėse parodose Lenkijoje ir visame pasaulyje. Ne vieną parodą Lietuvoje jau surengusio fotografo darbai yra ir daugelio prestižinių muziejų (Vašingtone, San Franciske, Osle, Kopenhagoje, Paryžiuje, Berlyne, Maskvoje ir kitur) kolekcijose. Menininkas turi asmeninę galeriją-studiją Varšuvoje. Yra išleista daug albumų su autoriniais K. Gierałtowskio darbais, sulaukusiais puikių kritikų atsiliepimų. 

Lenkijos inteligentijos kronikininku save vadinantis autorius įžymiųjų lenkų portretus kuria jau daugiau kaip 30 metų. Šiandien fotografo archyve – per 100 tūkstančių negatyvų. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje eksponuojamą K. Gierałtowskio parodą „Lenkijos asmenybės“ sudaro 44 fotografijų – žymių Lenkijos kultūros žmonių, aktorių, rašytojų, tapytojų, režisierių ir muzikantų portretų – rinkinys. Mintis eksponuoti parodą autoriui kilo 2009-ųjų sausį, kalbantis su Krokuvos fotografijos istorijos muziejaus direktoriumi Maciejumi Beiersdorfu. Fotografas teigia: „mano nespalvotų portretų, sukurtų 1969–1995 metais, rinkinio sumanymas kyla iš noro apčiuopti kasdienybę ir besąlygiško domėjimosi spalva, kuri jau 15 metų lemia mano fotografinį mąstymą. Senieji portretai, apkeliavę Europą, kai kurie patekę į geras kolekcijas, reikalavo patikrinimo ir naujo požiūrio į vaizdus, kuriuos įamžinau.“ Menininkas nekomentuoja pasirinktų atrankos kriterijų, tačiau pasakoja apie meninio susitikimo aplinkybes, atskleidžia jo atmosferą. Netikėtu požiūriu, ironija ir dėmesiu detalėms pasižyminčio rinkinio tikslas, pasak autoriaus, supažindinti pasaulį su puikiomis Lenkijos asmenybėmis, kurias jam buvo lemta sutikti.

Lenkijos nacionalinės bibliotekos Varšuvoje globojama paroda Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje bus eksponuojama iki 2013 m. birželio 9 d. Maloniai kviečiame apsilankyti!

Autoriui maloniai sutikus, pridedame:

Parodos pristatymas prancūzų, anglų ir vokiečių kalbomis.

Krzysztofo Gierałtowskio asmeninė svetainė – www.gieraltowski.pl

 

Parengė Donatas Ustinavičius,
nuotraukos Valentinos Kulikauskienės