Lietuvos žurnalistų ekslibrisų paroda

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje eksponuojama pirmoji papildyta Lietuvos žurnalistų ekslibrisų paroda, kurioje pateikti įvairiomis technikomis ir įvairiu metu 53 dailininkų sukurti 165 ekslibrisai bei grafiko Alfonso Čepausko mažosios metalo plastikos darbai.

Nepraradęs tiesioginės savo paskirties – puošti ir saugoti knygą, dabar ekslibrisas, keliaudamas po pasaulio parodas, atspindi savo šalies kultūrą, istoriją, asmenybių siekius, pomėgius, gyvenimą.

Lietuvos žurnalistų ekslibrisų parodos surengimas yra dėsningas reiškinys, nes šiuolaikinis ekslibrisas daugiausia ir yra skirtas parodoms. Žurnalistai buvo informuoti apie rengiamą ekslibrisų parodą, jai ruošėsi užsisakydami knygos ženklus, o kai kurie ir patys juos kurdami. Kadangi knygų žymėjimo funkcija yra praradusi aktualumą, yra pagrindo manyti, kad ekslibriso gyvavimą geriausiai užtikrins kolekcininkų veikla.

Ekslibrisas yra mažosios grafikos žanras, kaip ir mažoji metalo plastika. Todėl neatsitiktinai parodoje eksponuojami ir grafiko Alfonso Čepausko mažosios metalo plastikos darbai. Dailėtyrininkė N. Nevčesauskienė apie šiuos darbus rašo: „Ypač originalios yra mažosios metalo plastikos kompozicijos. Dailininko grafiko įgūdžiai reiškiasi silueto grafine pagava, faktūrų įvairove. Būdingas minimalistinis siluetas, plastinė išmonė“.

Vienas svarbiausių šios parodos tikslų – skatinti Lietuvos mokslų akademijos darbuotojus, Vrublevskių bibliotekos skaitytojus, kolekcininkus, žurnalistus, visus meno mėgėjus daugiau domėtis ekslibrisais.