Virtuali paroda „Lietuva Alfredo Römerio piešiniuose ir akvarelėse“

Kviečiame susipažinti su nauja Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje parengta virtualia paroda „Lietuva Alfredo Römerio piešiniuose ir akvarelėse“.

Alfredas Römeris (1832–1897) – vienas iškiliausių XIX a. antrosios pusės Lietuvos dailininkų, talentingas portretistas, skulptorius, kultūros paveldo tyrėjas ir puoselėtojas, senos, šaliai daug nusipelniusios bajorų giminės atstovas, itin spalvinga, ryški asmenybė, kelianti vis didesnį mokslo ir kultūros visuomenės susidomėjimą. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje saugoma reikšminga jo kūrybinio palikimo dalis: 23 įvairios apimties albumai (juose arti tūkstančio eskizų, piešinių, akvarelių), 4 karikatūrų aplankai su 188 „linksmaisiais“ piešiniais, 33 akvarelės, per 200 pavienių grafikos darbų (piešinių ir raižinių). Šį neįkainojamą, didžiulės meninės ir ikonografinės vertės turtą dar prieš Antrąjį pasaulinį karą Bibliotekai patikėjo dailininko duktė E. Römerytė-Ochenkovska.

Parodoje pristatoma per 60 rinktinių lituanistinės tematikos A. Römerio kūrinių iš „Lietuvos dailininkų piešinių ir eskizų kolekcijos“ (F 320). Jie liudija pagarbą ir meilę gimtajam kraštui, carinės Rusijos valdžios suniokotam ir pamirštam kultūros paveldui, žmonėms, nepriklausomai nuo jų tautybės, kilmės ar socialinės padėties. Tai meniškai įprasminta dokumentika, suteikianti galimybę persikelti į praeitį ir pažinti tuometinę Lietuvą.

Norisi tikėti, kad paroda sudomins ne tik dailininko talento gerbėjus, jo kūrybinio palikimo tyrėjus, bet ir visus tuos, kam rūpi, kas esame ir iš kur atėjome.

Ingrida Pajedaitė