Paroda „Aš – restauratorius“

2012 m. lapkričio 8–20 d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje veiks paroda „Aš – restauratorius“, skirta Bibliotekos 100-mečiui ir UNESCO dokumentinio paveldo programos „Pasaulio atmintis“ 20-mečiui paminėti.

Parodos atidarymas – lapkričio 8 d. 15 val. Atidarymo metu bus pristatomas video siužetas apie Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus veiklą.

Lapkričio 9, 12 ir 13 d. nuo 13 iki 17 valandos kviečiame lankytojus susipažinti su restauratoriaus profesija: prie parodos vitrinų su eksponatais papasakosime apie šios profesijos subtilybes bei problemas. Pageidaujantiems surengsime ekskursiją po Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrių.
Registruotis el. paštu restauravimas@mab.lt arba tel.: 85 262 5781.

 

Parodoje supažindinama su Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus darbuotojų veikla Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Siekiant parodyti skyriuje atliekamų darbų įvairovę, surinkti įvairių laikotarpių skirtingomis technologijomis ir medžiagomis sukurti dokumentai. Tai – naujam gyvenimui prikelti rankraščiai ir pergamentai, savo pirminį veidą atgavusios rankraštinės ir spausdintos senosios knygos bei kiti turtingo Bibliotekos fondo dokumentai, eksponuojami restauratoriaus darbo aplinkos fone.

Į restauratoriaus rankas niekada nepatenka tvarkingas, išpuoselėtas dokumentas. Pažeidimai būna labai įvairūs ir netikėti. Jų įvairovę parodo nuotraukos, darytos prieš dokumento restauravimą. Dokumento vaizdo pasikeitimai po restauravimo kartais gali pasirodyti ne tokie stulbinantys, kaip norėtųsi žiūrovui, nes didelė restauratoriaus darbo dalis yra nematoma plika akimi – mikroorganizmų dezinfekavimas, suirusios laikmenos tvirtinimas ir kt., tačiau, nors ir nematomas, tai yra esminis tolesnio dokumento gyvavimo pagrindas. Kiekvienam restauravimo atvejui sudaroma speciali darbų programa, kurią įgyvendinus ilgam pratęsiamas dokumento gyvenimas. Čia pasitelkiamas restauratoriaus profesionalumas, kūrybingumas bei patirtis, kai reikia sudaryti tinkamiausią, neretai kompromisinį, veiksmų planą konkrečiam dokumentui restauruoti. Parodoje eksponuojami jau restauruoti vertingi kultūros paveldo dokumentai.

Kiekvienas restauratorius parengė ekspoziciją, atspindinčią pagrindinę savo veiklos kryptį. Čia pamatysite restauruotus pergamentus su juos tvirtinančiais antspaudais, rankraščius, atvirukus, rankraštines ir spausdintas knygas, įrištas į pergamentą arba odą, puoštas metalo detalėmis ir be puošybos elementų.

Parodoje pateikta keletas eksponatų, iliustruojančių, kaip tvarkomi naujausių laikų dokumentai – knygos, laikraščių bei žurnalų komplektai. 

Skyriuje restauruoti ypač vertingi Bibliotekos dokumentai, įtraukti į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Originalai buvo eksponuoti jubiliejinėje Bibliotekos parodoje „Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, 1912–2012“. Čia http://www.mab.lt/Biblioteka100/5.html galite pažiūrėti šių dokumentų vaizdus.

Parengė Birutė Giedraitienė