Paroda „Cheminės formulės filatelijoje“

Spalio 7–14 d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos skyriuje FTMC Chemijos institute (A. Goštauto g. 9, 323 kab.) veiks pašto ženklų paroda „Cheminės formulės filatelijoje“.

Parodos atidarymas – spalio 7 d. 11 val.; savo pašto ženklų kolekciją pristatys profesorius Povilas Norkus.

Jungtinių Tautų generalinės asamblėjos sprendimu 2011-ieji paskelbti Tarptautiniais chemijos metais. Paroda skirta šiai progai pažymėti.

Parodoje pristatoma medžiaga apie pirmykščius alcheminius ir dabartinių cheminių elementų simbolius, periodinę elementų sistemą, neorganinių junginių, mineralų ir įvairių organinių junginių formules bei modulius. Eksponuojami pašto ženklai, atvirlaiškiai, vokai ir proginiai pašto ženklų antspaudai.

Habilituotas gamtos mokslų daktaras profesorius Povilas Norkus pradėjo kolekcionuoti pašto ženklus apie 1970 m. Iš pradžių tai atrodė nerimta, bet po truputį profesorius tapo kryptingu filatelistu. Pradžioje jis kolekcionavo pašto ženklus, susijusius su specialybe – chemija. Tačiau kai susidomėjo ženklais ir vokais, išleistais Nobelio premijų laureatų garbei, jo filatelija tapo menu, kolekcija įgijo pažintinę reikšmę.

Prof. Povilo Norkaus kolekcija yra gavusi nemažai apdovanojimų tarptautinėse filatelistų parodose.

Parengė Janina Stankevič