Parodos „Tautiškos giesmės“ kelias į tautą“ pristatymas Seime

2014 m. gruodžio 3 d. Seimo Parlamento galerijoje buvo pristatyta paroda „Tautiškos giesmės“ kelias į tautą“, skirta dr. Vinco Kudirkos mirties ir jo sukurtos „Tautiškos giesmės“ 115-osioms metinėms bei dr. Vinco Kudirkos paminklo Kudirkos Naumiestyje 80-mečiui paminėti. Parodoje pristatoma „Tautiškos giesmės“ gimtinė Vladislavovas (dabar – Kudirkos Naumiestis), kur ji buvo sukurta, ir kelias į Tilžę (dabar – Sovetskas, Rusijos Federacija), kur pasirodė pirmosios jos publikacijos, pasakojama, kaip giesmė įsišaknijo mūsų tautoje, kaip jos priesakai buvo įprasminti atvirukuose. Eksponuojami ir pašto ženklai bei vokai, plakatai, fotografijose užfiksuoti paminklai su himno žodžiais. Parodą kūrė Vilniaus zanavykų bendrijos narys Romas Treideris ir Lietuvos nacionalinis muziejus.

Renginį sveikinimo žodžiu pradėjo Seimo Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisijos pirmininkas Vytautas Saulis. Pranešimus skaitė prof. Vytautas Landsbergis, prof. habil. dr. Regina Koženiauskienė („Kodėl „Tautiška giesmė“ nurungė kitas konkurentes“), dr. Juozas Marcinkevičius („Dr. Vinco Kudirkos atminimo paminklai iki 1940 m.“). LMAVB Mokslinės informacijos skyriaus vedėja dr. Giedrė Miknienė pristatė bibliotekoje parengtą ir 2004 m. išleistą leidinį „Vincas Kudirka“ – išsamiausią iš iki šiol pasirodžiusių literatūros rodyklių, skirtų šiai iškiliai asmenybei.

Po pranešimų vyko meninė Šakių rajono Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos mokinių ir Šakių meno mokyklos mokytojų programa – skambėjo V. Kudirkos eilės, muzikiniai kūriniai bei liaudies dainos.

 

Parengė Giedrė Miknienė