Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – Andriaus Melninkaičio mintys

Į dešimt klausimų apie knygas atsakė Vilniaus universiteto mokslininkas, lazerių optikos tyrėjas, pumpurinės įmonės UAB „Lidaris“ vadovas, dviejų vaikų tėtis, bėgimo entuziastas, o ir šiaip smalsus žmogus Andrius Melninkaitis. „Jei rašyčiau knygą, turbūt sudėčiau ten viską, ką esu supratęs apie gyvenimą. Pavadinimas galėtų skambėti maždaug taip: „Kas įmanoma, kai atrodo, kad niekas neįmanoma?“

 

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Knyga, kuri leidžia pažinti, pamoko, priverčia susimąstyti, atrasti, pažvelgti kitu kampu į tai, kas vyksta aplinkui ar net visiškai pakeičianti mąstymo būdą. Tokių nedaug, bet tikrai yra.

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?

„Praktinė išmintis“ (angl. „Practical Wisdom“), autoriai Barry Schwartz ir Kenneth Sharpe.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Tikrai teko, bet to nesureikšminčiau: dažniau teko naudoti senus laikraščius – begalinis panaudojimo spektras.

4. Ar skaitmeninės knygos – konkurentės spausdintoms?

Ir taip, ir ne. Visada bus dalis žmonių, kuriems norėsis „popieriaus“, nes taip labiau įprasta. Tikėtina, kad tokia dalis žmonių mažės, nes naujai kartai tai nebūtinai bus įprasta. Kai kurias knygas norisi turėti popieriniame formate, nes jos kažkuo brangios. Mano atveju dominuoja audio knygos, jos kitaip skaitmeninės.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą?

Dabar interneto technologijos duoda tiek turinio (filmai, muzika, laidos), kuris lengvai prieinamas, kad pramogų prasme knygoms sunkiau konkuruoti dėl žmonių dėmesio. Tačiau filmai negali pakeisti visų knygų, tad su technologijomis keičiasi ir jų formatas. Tarp mano kartos žmonių labai greitai populiarėja audio knygos. Ir man jos tikras išsigelbėjimas: galiu klausytis vairuodamas ar bėgiodamas. Tiek laiko popierinei knygai skirti negalėčiau dėl savo užimtumo, tad „perskaityčiau“ mažiau. Už visą kartą atsakyti negaliu, bet man knyga – žinių ir tobulėjimo šaltinis.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Galėčiau paskolinti ar padovanoti visas, kurias skaičiau pats ir man patiko. Jei tikrai gaila būtų su gera knyga skirtis, tai tikriausiai nupirkčiau ir padovanočiau kopiją (esu taip daręs ne kartą). Neskolinčiau gal tik tokios, kuri labai politizuota, linki ko nors bloga ar moko vaikus ko nors ne pagal amžiaus kategoriją, bet tokių mano kelyje labai retai pasitaiko.

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?

Drama apie asmeninius pakilimus ir nuopuolius su nuotykių elementais ir visokiais pa(si)mokymais.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Niekada nesusimąsčiau, iš kur kilę autoriai tų knygų, kurias labiausiai mėgstu. Manau, kad daugiausiai tai būtų amerikiečiai, nes ten labai populiaru bandyti rašyti knygas, tad nemažai gerų knygų yra išleista ir išpopuliarinta būtent Amerikoje. Kita vertus, visame pasaulyje žmonės rašo geras knygas, tik gal mes mažiau apie jas žinome.

9. Jeigu pats rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Tikriausiai tai būtų vadovėlis studentams apie tai, ką pats išmanau profesine prasme (lazerių detalės ir jų gamybos technologijos), arba tai būtų knyga apie mintis, kurios man pačiam padeda išgyventi ir jaustis gerai šiandien. Jei rašyčiau knygą, turbūt sudėčiau ten viską, ką esu supratęs apie gyvenimą. Pavadinimas galėtų skambėti maždaug taip: „Kas įmanoma, kai atrodo, kad niekas neįmanoma?“

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Michael A. Singer „Išlaisvinta siela: kelionė anapus savęs“. Labai patinka, reto gerumo knyga.