Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – dr. Eugenijos Martinaitytės mintys

Dr. Eugenija Martinaitytė, inžinierė-ekonomistė, socialinių mokslų daktarė, docentė. Vadovavo Lietuvos bankininkystės, draudimo ir finansų institutui, dėstė Vilniaus universitete, VDU, ISM. Dabar – M. Romerio universiteto bankininkystės ir investicijų katedroje, vadovauja magistrantams ir doktorantams. Mokslinių monografijų ir straipsnių autorė, įtraukta į Lietuvos ir JAV enciklopedijas.

Dr. E. Martinaitytė taip pat yra žinoma tapytoja, aktyviai dalyvaujanti parodose, pleneruose, turinti Meno kūrėjo statusą, jos darbų įsigijęs Lietuvos nacionalinis muziejus. 

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Visą gyvenimą lydi knygos, kurios padeda pažinti save ir supantį pasaulį, kurios įtakoja asmeninį pasirinkimą, lavina skonį, pasaulėjautą. Nėra vienos knygos, kurią galėčiau išskirti iš visumos. Ankstesniame etape – klasikinis rinkinys orientuotas į vakarų autorius (Stendalis, W. S. Maugham, A. Morua, S. Cveigas, Prustas, V. Hugo, E. Hemingway), vėliau su profesiniais interesais siejamos knygos, atsiradus naujiems vertimams labiau prieinamos istorinės, filosofinės  S. Freido, Napoleono, Čerčilio, kt. biografijos. Šiandien skaitau  W. S. Maugham memuarus/esė „Viską sudėjus“ (Summing Up). 

2. Kokią knygą rekomenduotumėte perskaityti bibliotekos darbuotojams?

Nežinau. 

3. Ar teko kad knyga pasinaudoti ne pagal paskirtį?

Paaukštinimui.

4. Ar skaitmeninės knygos konkurentės spausdintoms?

Trumpuoju laikotarpiu – taip. Technologinės inovacijos, informacinių srautų sparta, apimtys, procesų intensyvumas įtakoja asmeninio laiko paskirstymą ne spausdintų šaltinių naudai. Spausdintų šaltinių vertingumas išlieka. 

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą?

Santykinis ryšys pokario kartos formavosi nepritekliaus ir deficito sąlygomis. Knyga taip pat buvo deficito sąraše, todėl bibliotekos vaidmuo šaltinių prieinamumui buvo absoliutus. Lentynose kaupėsi atsitiktinės, menkavertės knygos, o taip pat daug meno leidinių. Be to, motyvacija skaitymui šeimoje ir aplinkoje buvo ir yra labai svarbi. Atvirumo sąlygos ir technologinis proveržis pakeitė naujos kartos požiūrį į spausdintą knygą. Maloniai stebina skaitantis jaunimas viešajame transporte (Seulas), gausu lankytojų viešosiose bibliotekose (Bristolis, Tromso), universitetų bibliotekose. 

6. Kokios knygos neskolintumėte net draugui?

Antikvarinių. 

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?

Novelės, atsiminimai. 

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamųjų sąraše?

Prancūzijos, Jungtinės Karalystės. 

9. Jei pats rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Apie tai, kad geriausiai man žinoma - apie universitetinį gyvenimą ir apie besiformuojančią finansų sistemą. 

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Ką tik išleistą Utenos spaustuvės J.Stepankevičiaus „Kelių tiesimo istorija nuo ištakų iki dabarties“(teko prisidėti prie šios knygos leidimo). Vienu metu po ranka kelios knygos („valau lentynas“) - J. Marcinkevičiaus poezija, Šapokos Lietuvos istorija, M.Bussi „Juodosios lelijos“, J.Sasnausko „Postilės“ ir dar...