Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – Elenos Kurklietytės mintys

Žurnalistė, prozininkė, dailininkė Elena Kurklietytė: Mano kartai knyga buvo ne tik pagrindinis žinių šaltinis, bet ir atgaiva dvasiai. Okupacijos sąlygomis tai buvo langas į laisvąjį pasaulį.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?
Svamis Venkatesananda „Joga Vasišta“. Išleido Baltijos „Gyvenimo meno“ labdaros ir paramos fondas (Vilnius, 2012). Tai vienas pagrindinių Indijos filosofijos veikalų – jo autorius visiškai kitaip nei vakariečiai vertina ir mato save bei pasaulį. Šiame unikaliame kūrinyje dėstomas mokymas savo dvasia artimas Advaita Vedantai. Mano romane „Lyla“ nagrinėjamos  savęs pažinimo temos artimos  Advaitai, todėl „Jogą Vasištą“  studijavau rašydama, tebestudijuoju ją ir iki šiol.

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams? Negalėčiau išskirti vienos knygos. Būtų gerai, kad darbuotojai būtų susipažinę  ir su naujausiais leidiniais, kad galėtų atskirti pelus nuo grūdų. Išleidžiama daug grafomanijos, menkaverčių verstinių užsienio rašytojų knygų, todėl svarbu patarti skaitytojui, ką rinktis.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?
Teko... Ypač storomis knygomis prislėgdavau tarp laikraščių džiovinamus gėlių žiedlapius, kuriuos naudoju kurdama augalijos paveikslus – koliažus.

4. Ar skaitmeninės knygos – konkurentės spausdintoms?
Ne. Man spausdinta knyga visada bus mielesnė už elektroninę.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą.
Mano kartai knyga buvo ne tik pagrindinis žinių šaltinis, bet ir atgaiva dvasiai. Okupacijos sąlygomis tai buvo langas į laisvąjį pasaulį.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?
Geriausiam draugui skolinčiau bet kokią knygą, tačiau bandyčiau priminti, kad jis pamiršo man ją grąžinti...

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?
Mano biografija? Visko būta, todėl ir žanrai galėtų būti įvairūs. Į praeitį žvelgiu ramiai, be tragizmo ir graužaties, todėl viskas priklausytų nuo mano pačios interpretacijų, ją aprašant.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?
Prancūzų ir rusų.

9. Jeigu pats rašytumėt, apie ką būtų knyga?
Žmonės ir katės. Maždaug toks būtų mano naujos knygos pavadinimas. Gal net romanas...

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?
Skaitau Donaldo Kajoko „Poezija, o gal ne ji“, Viktorijos Daujotytės „Granas: įtrūkstanti tikrovė“ ir Ebeno Aleksanderio „Gyvas dangaus įrodymas“.