Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – Juozapo Blažiūno mintys

Menotyrininkas, aukščiausios kvalifikacijos tapybos kūrinių restauratorius, Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius doc. dr. Juozapas Blažiūnas: Tai, kas vienam bus didelė vertybė, kitam bus visiškas niekalas. Ir yra gerbtinas bet koks pasirinkimas.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?
Kiekvienas žmogus turi savo įsitikinimus ir tai turi įtakos knygos skaitomumui ir vertės nustatymui. Mes augame, girdime, matome, stebime ir jaučiame skirtingai. Tai, kas vienam bus didelė vertybė, kitam bus visiškas niekalas. Ir yra gerbtinas bet koks pasirinkimas. Vertinga yra knyga, kuri įtraukia tave, ir negali sustoti skaityti. Viską atidedi į šoną ir pranyksti knygų puslapiuose, tampi stebėtoju, veiksmo dalyviu ar tyrinėtoju.  

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?
Rekomenduočiau Umberto Eco „Rožės vardas“. Tikrai iš šios knygos galima sužinoti, kas yra biblioteka, kaip saugomi spaudiniai, koks yra įdomus ir keistas bibliotekos darbuotojo darbas. 

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?
Tikrai taip. Kaip ir visiems teko knyga ką nors paremti, mėginti pritrenkti tarakoną ar uodą, taip paspartinant neišvengiamą „reinkarnacijos ratą“.

4. Ar skaitmeninės knygos – konkurentės spausdintoms?
Tikrai taip, nes tai neišvengiamybė ir ateitis.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą.
Praeities kartas ir jų pasaulėvaizdį bei moralės normas formavo kitokios knygos nei dabarties laikais. Moksliniai atradimai, globalizacija, spartus gyvenimo tempas ir technologijos „pateikdavo“ naujus rašytojus, kurių idėjos buvo ir yra gyvenamojo laikmečio atspindys. Tai, ką praėjusios kartos vertino kaip klasiką, šiais laikais yra užmiršta ir nereikalinga. Tačiau kaip ir kino filmuose, taip ir knygose, iš naujo perkuriamos senos idėjos ir pateikiamos šiuolaikinės interpretacijos. Mano karta turėjo mažai knygų. Nebuvo galimybių skaityti tai, ką nori. Todėl kiekviena nauja knyga būdavo „medžiojama“ ir savotiškai kolekcionuojama tam, kad galėtum parodyti draugams, svečiams ar giminėms, koks apsiskaitęs esi. Nors dažnai tai būdavo tik lentynų puošmena.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?
Labai geras klausimas. Iš tiesų skolinu ir skolinčiau visas perskaitytas knygas. Galima daryti prielaidą, kad neskolinčiau neperskaitytų knygų.

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?
Kelionių nuotykių su mistikos elementais. Iš tiesų, kai pagalvoju, kaip viskas būdavo ir kokių nuotykių esu patyręs, tai net pats netikiu, kad taip galėjo būti.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?
Skandinavų ir įvairių salų rašytojai.

9. Jeigu pats rašytumėt, apie ką būtų knyga?
Apie tai, kaip nugyventi linksmai ir nuotaikingai visą gyvenimą.

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?
Šiuo metu skaitau Dovydo Pancerovo „Kiborgų žemę“.