Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – Silvos Pocytės mintys

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė doc. dr. Silva Pocytė: Mano požiūris į knygą yra labai pagarbus. Iki šiol dar turiu išsaugojusi vaikiškas knygas, su kuriomis užaugau.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Knygos vertė yra jos turinys, ne vien parašyti žodžiai, bet ir iliustracijos, kurios kartais gali būti iškalbingesnės nei tekstas. Kiekviena knyga yra vertinga, nes pateikia ar moko skirtingų dalykų, nuo pasaulio pažinimo iki filosofinių apmąstymų. 

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?

Gal tai nuskambės banaliai, bet Sergejaus Kozlovo „Ežiukas rūke“ galima skaityti ir skaityti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Ši knyga pilna tokio gerumo ir išminties, kad ją reiktų paskaityti ne tik bibliotekos darbuotojams. 

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Yra tekę knygą padėti po kompiuterio video projektoriumi, kad vaizdas būtų rodomas tinkamame aukštyje. 

4. Ar skaitmeninės knygos – konkurentės spausdintoms?

Skaitmenines knygas pati nelabai mėgstu, nes visada patogiau knygas yra vartyti, pajausti knygos kvapą. Šiame IT užkariaujamame pasaulyje galbūt popierinė knyga ir gali būti nustumta į šoną, tačiau galvočiau, kad popierinės knygos niekada nebus išstumtos iš skaitytojų rankų, ir jos laimės konkurenciją su skaitmeninėmis knygomis. 

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą.

Mano požiūris į knygą yra labai pagarbus. Iki šiol dar turiu išsaugojusi vaikiškas knygas, su kuriomis užaugau. Nors joms jau daugiau kaip 40 metų, tačiau tai – mano vaikystės, mano mokymosi pažinti pasaulį dalis. Kai mano karta augo, nebuvo nei kompiuterių, nei interneto, todėl knyga buvo pagrindinis žinių šaltinis. Tas supratimas išliko iki šiol. 

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Neskolinčiau knygos su autorių įrašais ir palinkėjimais, neskolinčiau dovanotų knygų. 

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?

Manau, būtų tikslingiausia pačiam rašyti apie save, tad tai būtų autobiografija. 

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Kadangi šiuo metu daugiausia tenka skaityti profesinę literatūrą, tai autorių kontingentas yra ganėtinai platus: nuo Vakarų Europos iki lietuvių autorių. Patinka skaityti lietuvių autorių atsiminimus arba knygas apie rašytojus, kultūros veikėjus. Labai įstrigusios yra A. Ruseckaitės knygos apie Maironį ir Žemaitę. 

9. Jeigu pati rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Bijau nuvilti šių atsakymų skaitytoją, nes intrigos nebus – knyga būtų apie istoriją, nes tai mano profesija, tad apie tai ir rašau bei rašysiu. 

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Greg Jenner „Milijonas metų per vieną dieną“.