Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – Mildos Kvizikevičiūtės mintys

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantė Milda Kvizikevičiūtė: popierinę knygą visada buvo ir bus smagu paimti į rankas <...> 

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Knygos vertę nulemia daugybė veiksnių, kurie dažniausiai yra labai subjektyvūs. Vertinga knyga, matyt, yra ta, kuri timpteli žmogaus emocines, vertybines stygas, rezonuoja su skaitytojo požiūriu, pasaulėžiūra. 

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?

Umberto Eco „Rožės vardas“. Šioje knygoje yra visko: truputį istorijos, truputį mistikos. Knyga itin įtraukianti, literatūrine prasme taip pat stipriai suręsta. 

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Matyt, kaip ir visi, esu naudojusi knygas ne pagal jų paskirtį. Nors skirtingos knygos sulaukė skirtingo likimo – senos sovietinės knygos yra keliavusios pakuroms, storos ir sunkios knygos – kam nors prispausti ar paremti. O kai kuriose dar ir dabar tebėra saugomi sudžiovinti lapai ar gėlės. 

4. Ar skaitmeninės knygos – konkurentės spausdintoms?

Nemanau, kad šiuo klausimu verta kalbėti apie konkurenciją. Popierinę knygą visada buvo ir bus smagu paimti į rankas, tačiau kartais yra taip gera, kai keliaujant (ilgai sėdint autobusuose, oro uostuose, traukiniuose ar lėktuvuose) gali turėti knygas (kelias!) savo telefone ar skaityklėje. O jeigu elektroninės knygos pritraukia daugiau žmonių prie skaitymo, ar yra skirtumas – popierinės jos ar elektroninės? 

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą.

Galbūt kiekviena karta ir turi savitą ryšį, kuris priklauso nuo daugelio įvairių aplinkybių. Nežinau, ar galiu sau leisti kalbėti už visą kartą. Kiekvieno asmens požiūris bei santykis su knyga labai keičiasi bėgant laikui. Ar tikrai įmanoma suabsoliutinti požiūrį į knygą? Visose kartose yra tų, kurie niekada neskaitė ir neskaitys, yra ir tų, kurie negali gyventi be knygų ir skaitymo. 

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Nemanau, kad tokių neskolinamų knygų šiuo metu turiu. Tačiau kas žino, galbūt ateityje asmeninėje bibliotekoje atsiras tokių knygų, kurių tiesiog nesinorės paleisti iš akiračio. 

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?

Kol kas sunku pasakyti, kokio žanro verta. Bet labai norėčiau, jog kada nors būtų verta nuotykių romano. 

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Nežinau, ar galėčiau įvardinti šalį. Dažnai knygas skaitau „autorių fazėmis“. Esu išgyvenusi Hermano Hesės, Italo Calvino fazes. Labai mėgstu britišką humorą, tad jeigu kas parekomenduotų britiškai šmaikščių britų autorių, galbūt tada ir geografiškai galėčiau kažką įvardinti Smile

9. Jeigu pati rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Apie keliones. Apie XVI–XVIII a. keliautojus ir jų keliones, jų nuotykius ir vargus. Galbūt su trupučiu humoro ir šiuolaikinės perspektyvos.

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Disertacijai skaitau Remigijaus Zavadzkio kelionės į Romą dienoraštį (Diarium itineris Remigii Zawadzki Romam pro capitulo generali peregrinantis (1750)), o valandoms autobuse tarp Vilniaus ir Varšuvos praleisti skaitau Suzanne Collins trilogiją Hunger Games (Bado žaidynės).