Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – Nerijaus Mačiulio mintys

1. Kokią knygą pavadintumėte vertinga, kur slypi knygos vertė?

Knygos vertė yra subjektyvi – ieškantis žinių vertę ras ne ten pat kur ją mato norintis ugdyti savo vaizduotę arba tiesiog siekiantis pasinerti į fantazijų pasaulį ir trumpam užmirši kasdienybę.

 2. Kokią knygą rekomenduotumėte perskaityti bibliotekos darbuotojams?

O kuo bibliotekos darbuotojas skiriasi nuo banko ar universiteto darbuotojo? Visiems lietuviams privaloma knyga turėtų būti Carl Sagan „Demonų apsėstas pasaulis“. Neperskaitę ir neįrodę, kad suprato ir įsisavino šios knygos turinį turėtų negauti abituriento pažymėjimo.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Studijuodamas universitete skaičiau Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (Rytų Vokietijoje) išleistą propagandinę knygą (Annemarie Reinhard, „Brigitte macht die Probe“), kurioje pasakojama, kaip viskas blogai yra Vokietijos Federacinėje Respublikoje (Vakarų Vokietijoje). Ją skaičiau ne pagal paskirtį – į propagandą nepasinėriau, mokiausi tik vokiečių kalbos.

4. Ar elektroninės knygos konkurentės  spausdintoms?

Taip, jos turi kelis didelius privalumus – naujausią knygą galima gauti akimirksniu, į kelionę galima pasiimti ne vieną, o šimtus knygų. Be to  norint išleisti elektroninę knygą nereikia kirsti medžių. Tačiau aš vis dar perku daugiau popierinių knygų – iš dalies ir dėl to, kad jomis lengviau dalinis su artimaisiais ar draugais.

5. Ar  kiekviena karta  turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą.

Aš ne tik nežinau koks būna „savitas ryšys“ tarp žmogaus ir knygos, bet ir nežinau kokia yra „mano karta“.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Vienas draugas man padovanojo jau dėvėtą knygą „Pierre & Gilles: Double Je“. Kol kas neradau draugo, kuris norėtų ją pasiskolinti ir negrąžinti.

7. Jūsų biografija -  kokio žanro knygos verta?

Mokslo populiarinimo satyra.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Anglai – Martin Amis, Ian McEwan, Julian Barnes, Christopher Hitchens. Beje, tarp šių keturių autorių yra „savitas ryšys“, kaip jūs sakote. Leisiu jums išsiaiškinti kas tai per ryšys.

 9. Jeigu pats(i) rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Apie tai kodėl diletantai turėtų nerašyti knygų. Vieno geriausio visų laikų lietuvių rašytojo ir filosofo Alfonso Nykos-Niliūno „Dienoraščio fragmentų“ tiražas – 700 egzempliorių. Mano knygos tiražas turėtų būti neigiamas.

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Martin Amis „The Zone of Interest“.