Rubrikoje 10 klausimų apie knygas – Justino Žilinsko mintys

Teisininkas, Mykolo Romerio universiteto profesorius, publicistas, mokslo populiarintojas, rašytojas fantastas, vaikų literatūros autorius Justinas Žilinskas:
Šiuo metu labai norėčiau parašyti kokią nors kosminę operą.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Teksto grožyje, minties gelmėje, įtampoje, įžvalgoje, pamokyme – kiekvienoje savaip. Blogiausiu atveju – nukirstame medyje, kurio reikėjo, kad atsirastų puslapiai.

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?

Ray Bradbury „451 Farenheito“. R. Bradbury apie ją yra sakęs, kad visą parašė bibliotekoje, ir stebėjęsis – kaip keista rašyti bibliotekoje knygą apie deginamas knygas.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Nuolat. Knygos – puikus įrankis pasidaryti „stovimą stalą“, jomis galima suslėgti suklijuotą detalę, prispausti vėjo pustomus puslapius ir dar labai daug dalykų.

4. Ar skaitmeninės knygos – konkurentės spausdintoms?

Ne. Baterijos visada nusėda, WiFi ne visada rasi, duomenys kartais dingsta, prietaisai nukrenta ir sudūžta. Man labai patinka Ernesto Parulskio išsakyta mintis, kad popierinė knyga – kaip šaukštas, tobulas išradimas. Kitos jos formos – taip pat puiku, tad geriau tai vadinti ne „konkurencija“, o pakitusia minties sklaidos forma.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą.

Sunku kalbėti už visą kartą, bet, manau, mes dar ta karta, kuri labai gerbia knygą, nes augome dar be interneto kaip žinių baseino ir viską sėmėmės iš puslapių.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Tos, kurią atsivertus norisi kuo greičiau kam nors atiduoti arba vežti tiesiai į makulatūrą – t.y. nevertos nei mano, nei draugo laiko.

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?

Oi, gana nuobodžios biografijos – dramos nedaug, tragedijos visai nėra, išprotėjusio mokslininko, nesuprasto genijaus ar paslaptingos žmogžudystės – taip pat.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Labai įvairių – neskirstau mėgstamiausių pagal šalis, bet yra ir britų, ir amerikiečių, ir italų, ir prancūzų, ir rusų. Lietuvius taip pat skaitau.

9. Jeigu pats rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Šiuo metu labai norėčiau parašyti kokią nors kosminę operą. Lietuviai seniai į žvaigždes neskrido, bent jau stambia forma.

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Kaip visada – kelios iš karto: prie lovos J.R.R. Tolkieno „Žiedų valdovas“, pribrendau perskaityti originalo kalba, skaityklėje – H. Melvilio „Mobis Dikas“ (irgi kankinu XIX a. pabaigos anglų kalbą), o ant palangės – Igor Agramante „Jerichas 1941 metais“. 

Fotografija iš J. Žilinsko archyvo