Gitano Nausėdos mintys

Finansininkas, dėstytojas, mokslininkas, senųjų knygų kolekcininkas Gitanas Nausėda:
<…> skaitmeninė knyga stums popierinę knygą į užribį kur kas ilgiau nei šiandien prognozuojama.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Pirmiausia, perskaityta knyga turi palikti žmogaus sieloje „pėdsaką“. Jeigu knygą tiesiog suvartojame ir čia pat pamirštame, vadinasi mums ji nebuvo vertinga. Žinoma, tai nereiškia, kad ji negali būti vertinga kam nors kitam. Beje, retų knygų kolekcininkai turi kitus knygos vertės nustatymo kriterijus, kurie dažnai niekaip nesusiję su jos turiniu, tačiau tai jau atskiras specifinis pasaulis... 

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?

Tai Jean-Claude Carriere ir Umberto Eco knyga „Nesitikėkite atsikratyti knygų“.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Taip, vaikystėje, būdami berniukai, tvatindavome jomis vienas kitam per galvas :) Dabar knygų stirtą kartais naudoju kaip būdą suslėgti popierių.

4.  Ar skaitmeninės knygos konkurentės spausdintoms?

Man – ne, tačiau suprantu, kad aš ne vienintelis pasaulyje... Manyčiau, kad skaitmeninė knyga stums popierinę knygą į užribį kur kas ilgiau nei šiandien prognozuojama. O šiam procesui pasibaigus, fizinė knyga taps itin patraukliu kolekcionavimo objektu.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą.

Asmeniškai mano santykis su knyga kito keletą kartų, kol galiausiai pasiekęs Kristaus amžių tapau aistringu knygų kolekcininku ir dabar, manau, šia liga sirgsiu iki gyvenimo pabaigos. Mano kartai tradicinė knyga buvo pagrindinis pasaulio pažinimo šaltinis, todėl daugelis mano draugų nesiskiria su knyga ir šiandien, nors pastaruoju metu pasaulis mums visiems atsivėrė labai plačiai ir atsirado daugybė kitų jo pažinimo galimybių.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Jokios – esu prietaringas šiuo klausimu. Manau, kad negrąžinta knyga galėtų sugadinti mūsų draugystę, o nepaskolinta – matyt, kad visgi ne :)

7. Jūsų biografija - kokio žanro knygos verta?

Memuarų, kuriuose viskam bent po kruopelytę atsirastų vietos.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Tai - ne grožinės literatūros autoriai, nors šiaip mėgstu Juozą Erlicką. Laukiu pasirodant Domo Kauno, Redos Griškaitės, Sigito Narbuto knygų.

9.  Jeigu pats rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Pastaruoju metu mane vis labiau domina istorija, tačiau nebūčiau toks įžūlus ir su profesionaliais istorikais nekonkuruočiau. Ieškočiau tarpžanrinės nišos.

10.  Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Michele Bianchi (Alberto Vimina). Lenkijos pilietinių karų istorija, išleistą Klaipėdos universiteto.

 

Andriaus Ufarto nuotrauka