Aktorės Dalios Michelevičiūtės mintys

Į dešimt klausimų apie knygas atsako aktorė Dalia Michelevičiūtė: „Žmogaus gyvenimo neįmanoma įsprausti į vieną žanrą“.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė?

Knygos vertę apsprendžia jos turinys: kiek, kaip ir kokius klausimus ji kelia, ar tekstai sujaudina širdį, priverčia susimąstyti, suklusti.

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?

Šventąjį Raštą (esu tikra, visi jį jau skaitė, tačiau kiekvieną dieną perkaityta mažytė dalelė to amžino teksto teikia atgaivos dvasiai) – tai yra pati nuostabiausia visų laikų knyga, duodanti peno širdžiai ir protui, aktualizuojanti dabarties akimirkas, leidžianti į mūsų gyvenimą pažvelgti su vilties ir viršprigimtinės išminties perspektyvomis.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?

Taip. Teko panaudoti pakuroms kai kuriuos menkaverčius tekstus, kupinus komunistinės ideologijos ir sovietinio melo.

4. Ar elektroninės knygos konkurentės spausdintoms?

Technologijos iš tiesų labai palengvina mūsų gyvenimą, buitį, leidžia vienoje laikmenoje suspausti daug literatūros, įvairiausios informacijos. Tai ypač patogu keliaujant – skrendant lėktuvu ar važiuojant automobiliu malonu klausytis knygų įrašų.

Tačiau asmeniškai aš esu senamadiškas žmogus, ir man patinka tai, kas sudėtinga, man patinka knygą liesti, kvėpti, versti puslapius… Nenoriu pateikti savo technologinio neišprusimo kaip privalumo, ne! Bet man patinka spausdinta knyga.

Ar elektroninės knygos konkurentės spausdintoms? Sunku atsakyti, tai pasirinkimo ir gyvenimo būdo įvairovė. Ar popmuzikos atlikėja konkurentė džiazo ar operos solistei? Ar spalvota kino juosta konkuruoja su juodai baltu, nebyliuoju kinu? Kiekvienu atveju renkasi asmuo. Tačiau svarbiausia yra turinys.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga ? Jūsų kartos požiūris į knygą.

Kiekviena karta, kiekvienas žmogus turi savo santykį su tuo, kas vyksta tikrovėje.

Aš esu ir, gal drįsčiau sakyti, mano karta yra spausdinto žodžio karta, tačiau pažįstu daug savo bendraamžių, kurie naudojasi technologijomis, žodžiais ir tekstais internetinėse ar kompiuterio laikmenose, ir tai tikrai labai patogu bei elegantiška.

Į knygą aš žiūriu labai pagarbiai, tačiau kalbu apie tikras knygas, o ne vienadienio aktualumo rašliavas, net jei jos būtų knygos pavidalo.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui?

Draugui turbūt paskolinčiau bet ką.

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos verta?

Žmogaus gyvenimo neįmanoma įsprausti į vieną žanrą. Jame apstu ir nuotykių, ir romantinių akimirkų ir dramatiškų epizodų.

Galbūt eseistika? Neoriginalu!? Taip, ir tuo pat metu nepakartojama, kaip nepakartojamas yra kiekvieno asmens gyvenimas. Puikybės dužlumo istorija…

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Skandinavų.

 9. Jeigu pati rašytumėt, apie ką būtų knyga?

Kaip ir visi pradedantieji, tikriausiai pradėčiau rašyti apie savo šeimą, savo kuklias įžvalgas, klaidas, patirtis. Apie žmones, kuriuos Viešpats leido sutikti šiame gyvenimo kelyje, tuos, kurie man yra labai brangūs.

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu?

Šventąjį Raštą, H. Pontoppidano „Peras, laimės kūdikis“. 

 

Nuotrauka DELFI.LT