Andriaus Užkalnio mintys

Į dešimt klausimų apie knygas atsako tinklaraštininkas, publicistas, rašytojas Andrius Užkalnis.

1. Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė? Man atrodo, jei perskaičius knygą, sukyla minčių, tai ji jau vertinga. Knyga pirmiausiai ne informuoti turi, o generuoti naujas mintis. Kad būtų apie ką galvoti. Tai pagrindinė literatūros ir meno paskirtis.

2. Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams? Na, tikrai nežinau. Man labai sunku rekomenduoti kažką, nežinant, ką tas žmogus nori gauti iš knygos. Galbūt rekomenduočiau imti į rankas tokią knygą, kurios niekada šiaip neimtumėt; tegu ir Džordanos Butkutės memuarus. Nes tik taip išeisite iš komforto zonos. Ir tik taip pradės veikti protas.

3. Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį? Ta prasme, prakuroms arba kam nors daužyti per galvą? Ne, tik gal tekdavo sunkiom enciklopedijom ką nors klijuojant prislėgti ant stalo.

4. Ar elektroninės knygos konkurentės spausdintoms? Lietuvoje - ne, ir nežinau, kada tai bus. Amerikoje, Britanijoje - taip, jau senokai. Lietuvoje elektroninės knygos kol kas yra plakimas liežuviu. Net labiausiai parduodamų pavadinimų Lietuvoje išplatinama pora šimtų egzempliorių. Kitų - vos po kelis ar keliolika. Kol kas tai vaikų žaidimai.

5. Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą. Nemanau, man regis, kiekvienoje kartoje yra visokių žmonių. Mano karta galbūt jau turi mažiau laiko skaityti, nes praėjo laimingi laikai, kai buvo begalės laisvo laiko tarp gėrimo, mokslo ir nieko neveikimo. Laiko turėjimas viską sprendžia, o ne karta.

6. Kokios knygos neskolintumėt net draugui? Net nežinau; galbūt savo sukauptų žodynų kolekcijos. Man jie primena apie tuos laikus, kai juos naudojau. Dabar viskas internete, bet jie kelia sentimentus. Man labai brangūs kelionių vadovai, kurių turiu dešimtis, bet juos dažnai skolinu, ir man juos grąžina.

7. Jūsų biografija – kokio žanro knygos vertà? Gal kelionių prisiminimų, arba burbėjimo kronikų. Aš gyvenime labai daug kuo nepatenkintas, tai maitina mano kūrybinę energiją.

8. Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše? Amerikiečiai.

9. Jeigu pats rašytumėt, apie ką būtų knyga? Aš pats ir rašau, žinote. Aš rašau daugiausiai apie tai, ką išmanau ir pastebiu: apie žmones ir jų įpročius, stereotipus ir socialinius aspektus.

10. Kokią knygą skaitote šiuo metu? Timothy Ferris, "The 4-Hour Work Week" ("Keturių valandų darbo savaitė").

R. Danisevičiaus nuotrauka, lrytas.lt